Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Finala Ligii Campionilor - duelul marilor tacticieni

Louis van Gaal îl cataloghează pe Mourinho drept "prietenul meu Jose", iar portughezul nu uită nicio clipă că a învăţat multe de la olandez, "un tactician extraordinar". Amândoi visează să se alăture lui Ernst Happel (Feyenoord 1970 şi Hamburger SV 1983) şi Ottmar Hitzfield (Borussia Dortmund 1997, Bayern 2001), singurii tehnicieni care au câştigat principala competiţie europeană cu două echipe diferite.

Van Gaal? "Este un mare antrenor şi un om de bine", spune Mourinho, care continuă: "A fost foarte important în cariera mea, a avut încredere în mine, iar la început aveam nevoie de aşa ceva".

"Sunt surprins de ce a devenit Jose. El era un om modest, dar e interesant să văd ce fel de personaj a devenit. Cred că l-am ajutat puţin pentru acest lucru", a spus, la rândul său, Van Gaal.

După ce a crescut în umbra tehnicianului olandez, Mourinho, în vârstă de 47 de ani, şi-a luat "zborul", a câştigat Liga Campionilor cu FC Porto (2004) şi de două ori campionatele Angliei, cu Chelsea (2005 şi 2006) şi Italiei, cu Inter (2009 şi 2010). Idol când câştiga Liga Campionilor cu Ajax Amsterdam (1995), Van Gaal, în vârstă de 58 de ani, şi-a refăcut reputaţia ducând Bayern în finală, la un an după ce a fost campion al Olandei cu AZ Alkmaar.

22camp2Amândoi au aceeaşi metodă, alternând criticile cu elogii la adresa jucătorilor. Van Gaal a avut probleme în a se face înţeles la începutul sezonului, dar a ştiut să se impună la Bayern, pe care a dus-o la câştigarea campionatului şi a Cupei Germaniei. Mourinho a fost nevoit să facă faţă capriciilor lui Balotelli şi nu a ezitat să-l lase pe Patrick Vieira, considerat prea bătrân, să plece.
Amândoi îşi laudă grupul de jucători. "Nu am lucrat niciodată cu o astfel de echipă, am impresia că putem reuşi totul", spune Van Gaal, în timp ce versiunea Mourinho sună astfel: "Dimensiunea umană a jucătorilor ajută mult la construirea forţei unui antrenor. Iar persoanele care joacă la această echipă au făcut din mine un antrenor şi mai bun, iar acest lucru se va produce cu oricine altcineva".
Olandezul Arjen Robben, care i-a cunoscut pe cei doi antrenori, nu face diferenţe: "Ambii sunt la fel de stricţi şi cu personalitate puternică. Este crucial în fotbal. Atunci când ei vorbesc, tu asculţi!".
Finala Ligii Campionilor, între Bayern Munchen şi Internazionale Milano, are loc, astăzi, de la ora 21.45, pe stadionul Santiago Bernabeu din Madrid şi va fi arbitrată de englezul Howard Webb.
Categorie articol: 

Comentarii