Mergi la conţinutul principal

Final feeric al Festivalului International al Muzicilor Militare

Spectacolul de final al Festivalului International al Muzicilor Militare,
editia a VII-a, care s-a desfasurat in perioada 29 iunie - 3 iulie, i-a
incintat pe bailenii care au venit, duminica seara, pe
Esplanada Dunarii sa se bucure de acordurile muzicilor militare.
Chiar daca pina spre seara lumea se Intreba daca va mai avea loc
spectacolul, ploaia de simbata pricinuindu-le serioase batai de cap
organizatorilor, pina la urma cerul s-a Inseninat, iar lucrurile au
reintrat pe fagasul normal. La aceasta a VII-a editie au participat cele mai valoroase muzici militare ale Ministerului Apararii Nationale, precum si formatiile invitate din: Austria, Republica Moldova, S.U.A si Turcia. Spectacolul a inceput cu parada muzicilor militare pe itinerariul Bariera Calarasilor - Piata Independentei - Esplanada Dunarii care a permis trecatorilor sa asculte fanfara si sa admire frumusetea decoratiunilor si uniformelor militare, precum si gratia majoretelor care insoteau reputatele formatii. Dupa parada, centrul de greutate al evenimentului s-a mutat pe Esplanada Dunarii, unde au avut loc showurile formatiilor participante. Acestea au fost prezentate de amfitrionul manifestarii, colonelul Benone Neagoe, redactor sef al emisiunilor militare de la Televiziunea Nationala. Showul a fost deschis de orchestra formata din cei mai buni instrumentisti din garnizoanele Braila-Buzau-Focsani, prezenta constanta la editiile festivalului de la Braila si nu numai. Sub bagheta dirijorala a maiorului Petrea Gogu, "sufletul festivalului", Muzicile Militare reunite au deschis gustul brailenilor pentru muzica de fanfara cu un program variat de muzica: marsuri, valsuri, uverturi, prelucrari folclorice si de muzica usoara, melodii care se regasesc pe CD-ul "In parc fanfara cinta", lansat in cadrul festivalului acestei editii, cu prilejul marcarii a 175 de ani de existenta a Muzicilor Militare romanesti. Orchestra a fost insotita de trupa de majorete a Cercului Militar Braila, care are in componenta eleve ale Liceului de Arta "Hariclea Darclee" si de trupa de dans sportiv condusa de instructorul Paula Stoia.

Spectacol doar la superlativ

Spectacolul a continuat pe aceeasi linie muzicala cu showul de un real succes prezentat de Fanfara Militara a Fortelor Aeriene din Republica Turcia, care a impresionat asistenta prin calitatea interpretativa, miscarea si virtuozitatea de care au dat dovada instrumentistii. In continuare, tineretea si exuberanta si-au spus cuvintul in interpretarea Fanfarei de Cadeti a Scolii de Aplicatie pentru Muzicile Militare, Bucuresti, evolutie care, de asemenea, s-a bucurat de aprecierea publicului brailean. O prezenta activa in cadrul festivalului a fost si Cvintetul de suflatori din cadrul orchestrei Fortelor Terestre din S.U.A, dupa care a urmat Orchestra Prezidentiala a Republicii Moldova care a oferit un spectacol pe cinste, punctat cu citeva momente distractive care au stirnit ovatii si aplauze indelungi in rindul spectatorilor. Direct din Viena, pe Esplanada braileana, Fanfara Militara a Armatei Federale Austriece s-a impus cu o reprezentatie inedita, evidentiata prin sunet, culoare si ritmicitate, spre incintarea numerosilor spectatori care au rasplatit efortul reputatilor instrumentisti cu aplauze la scena deschisa. Reorganizata anul acesta, Muzica Militara a Fortelor Navale Romane din Constanta a sustinut un program muzical care a cuprins, pe linga repertoriul impus de regulamentele militare, melodii celebre din creatia universala si nationala. Formatia a fost insotita de Ansamblul folcloric turco-tatar "Karasu" din Medgidia si de un grup de dansatoare traditionale din Ansamblul "Izvor", Bulgaria. Dinamismul si antrenul au fost asigurate pe final, de formatia de referinta in viata culturala a armatei si a tarii, Muzica Reprezentativa a Ministerului Apararii Nationale, un ansamblu de prestigiu a carui activitate cuprinde peste jumatate de secol. Formatia impunatoare, alcatuita din peste 70 de subofiteri instrumentisti a interpretat, sub bagheta maiorului Aurel Gheorghita, creatii pe gustul brailenilor ce au acoperit mai multe genuri muzicale: marsuri, suite, uverturi, muzica usoara si folclor national. Un plus de gratie si stralucire a conferit spectacolului Corpul de Balet al Ansamblului Artistic al Armatei, care a prezentat citeva coregrafii special concepute pentru acest eveniment, in aplauzele de necontenit ale spectatorilor.

Final cu artificii

Dupa prezentarea formatiilor si a sefilor de muzica carora li s-au inminat diplome si plachete de catre primarul municipiului, Constantin Sever Cibu, cele opt formatii participante s-au reunit, in final, sub bagheta unui singur dirijor, colonel Ionel Croitoru, inspectorul Muzicilor Militare, demonstrind inca o data ca muzica este un liant puternic, ce nu tine cont de bariere. Momentul dedicat alocutiunilor a fost marcat de prezenta P.S. Casian Craciun, Episcopul Dunarii de Jos, care a binecuvintat initierea desfasurarii unui astfel de festival la Braila, felicitind si ovationind organizatorii, urmat de cuvintul generalului Eugen Badalan, seful Statului Major General al Armatei Romaniei si de primarul Constantin Sever Cibu, care a declarat inchise manifestarile prilejuite de cea de-a VII-a editie a Festivalului International al Muzicilor Militare. Spectacolul s-a incheiat aproape de miezul noptii, cu un impresionant foc de artificii, din partea Primariei, care a sagetat cerul mai bine de 20 de minute, sub privirile sutelor de braileni care nu s-au dezlipit de cadrul scenei pina la final. Festivalul a fost organizat de Consiliul Local Municipal Braila, Primaria Municipiului Braila si Ministerul Apararii Nationale, cu sprijilul Statului Major General, Statului Major al Fortelor terestre, Serviciului Muzicilor Militare, Garnizoanei Braila, Cercului Militar Braila si Casei Municipale de Cultura.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro