Mergi la conţinutul principal

Final de anchetă în tragedia rutieră de la Tufeşti

Final de anchetă în tragicul accident rutier provocat de un şofer beat, la sfârşitul lunii iunie a.c., în comuna brăileană Tufeşti. Arestat preventiv imediat după ce a ucis o fetiţă de 7 ani şi a rănit o alta de 9 ani, Marian-Adrian Luca, în vârstă de 21 de ani, muncitor necalificat la firma "Tancrad", a fost trimis, zilele acestea, în judecată sub două capete de acuzare: "ucidere din culpă" şi "conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe". Procurorii de la Parchetul Însurăţei precizează că expertiza tehnică auto efectuată de experţii judiciari l-au găsit pe Luca singur răspunzător de tragedia de la Tufeşti. Şoferul iresponsabil conducea cu 100 km/oră prin localitate, după ce dăduse peste cap 3,5 litri de bere.
"Accidentul putea fi evitat doar de către conducătorul auto Luca Marian-Adrian, dacă nu ar fi condus autoturismul sub influenţa băuturilor alcoolice şi s-ar fi deplasat cu o viteză adecvată stării fizice în care se afla, de cel mult 36,4 km/h, caz în care, în urma impactului cu staţia de autobuz în care se aflau cele două minore, consecinţele ar fi fost mult diminuate", precizează procurorul care a supravegheat cercetările.

Scena de coşmar s-a petrecut sub privirile părinţilor celor două fetiţe

În seara zilei de duminică, 29 iunie 2014, la ora 21:20, Ionuţ M. din comuna Tufeşti a sesizat Poliţia Oraşului Însurăţei în legătură cu un grav accident de circulaţie care se petrecuse pe Drumul Judeţean 212, la km. 35 ^ 100 m, în localitatea Tufeşti. Bărbatul care sunase la poliţie a anunţat că în teribilul accident fuseseră rănite grav trei persoane, dintre care doi copii. Autorul accidentului, Marian-Adrian Luca, de 21 de ani, muncitor necalificat la firma "Tancrad", era posesor al permisului de conducere categoria B din anul 2012.
Poliţiştii şi cadrele medicale sosite la faţa locului au fost uimiţi de amploarea tragediei: doi copii erau azvârliţi printre resturile unei staţii de autobuz distruse în totalitate, iar autoturismul implicat în accident se oprise într-un gard împrejmuitor din vecinătate. În momentul impactului, părinţii victimelor se aflau la câţiva metri distanţă de staţie, astfel că nenorocirea s-a petrecut sub ochii lor.
Oamenii legii au descoperit că autorul accidentului de la Tufeşti, Marian-Adrian Luca, consumase, în intervalul 16:00-21:00, nu mai puţin de 3 litri şi jumătate de bere, după care, duminică seara fiind, s-a decis să meargă la prietena sa, Gianina P., de 17 ani, din aceeaşi localitate. Fără să-i pese că era ameţit de alcool, tânărul de 21 de ani a urcat la volanul autoturismului proprietate personală, ajungând la domiciliul prietenei. Procurorul de caz precizează: "Deşi se afla sub influenţa băuturilor alcoolice, inculpatul a continuat să conducă autoturismul pe DJ 212, astfel că, la un moment dat, nu a mai putut controla autoturismul, a pierdut controlul volanului şi a intrat în coliziune cu corpul staţiei de autobuz, în care se aflau minorele C.G., în vârstă de 7 ani, şi S.A.M., în vârstă de 9 ani, care au fost surprinse şi vătămate corporal în urma impactului cu autoturismul condus de inculpat. De menţionat că după ce a lovit staţia de autobuz, autovehiculul s-a oprit în gardul împrejmuitor al unei locuinţe".
Victimele teribilului accident de la Tufeşti, care în momentul impactului se jucau în refugiul staţiei, sub ochii părinţilor - era weekend şi familiile ieşiseră la o plimbare de seara - au fost transportate cu ambulanţa la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, unde Gabriela C., fetiţa de 7 anişori, a murit. Ana Maria S., de 9 ani, a suferit leziuni ce au necesitat 5 zile de îngrijiri medicale. Purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, inspector principal Jenel Şogor, preciza, a doua zi după teribilul accident: "În urma accidentului, a rezultat decesul minorei de 7 ani, vătămarea corporală a celei de 9 ani şi a pasagerei din autoturism, o adolescentă de 17 ani (prietena inculpatului - n.r.), care au fost transportate la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând că avea 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat. Acesta a fost condus la Centrul de Permanenţă Însurăţei, unde i s-au recoltat probe de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a gradului de alcoolemie".

Marian-Adrian Luca avea o alcoolemie de 1,25 g la mie

Pentru stabilirea împrejurărilor şi a dinamicii accidentului rutier, anchetatorii au dispus efectuarea unei expertize tehnice auto, care a stabilit că nenorocirea s-a produs "din cauza vitezei neadecvate şi a faptului că şoferul autoturismului nu se afla într-o stare fizică normală, având o alcoolemie peste limita legală". Ţinând cont de starea în care se afla, Luca ar fi trebuit să conducă cu maxim 36,4 km/h şi nu cu 100 km/h, cât a fost calculată viteza de deplasare în momentele premergătoare accidentului, precizează reprezentanţii acuzării.
În noaptea în care s-a consumat tragedia, şoferul iresponsabil a fost condus la Centrul Medical de Permanenţă Însurăţei, unde i-au fost recoltate două probe de sânge, la ora 22:10, respectiv 23:10. Potrivit buletinului de analiză toxicologică emis de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Brăila, la momentul primei recoltări, Marian-Adrian Luca avea o alcoolemie de 1,25 g la mie, iar după o oră, de 1,10 g la mie.
Iniţial, afară de părinţii celor două fetiţe, Primăria Comunei Tufeşti a formulat şi ea plângere penală împotriva teribilistului, solicitând despăgubiri de 4.495 lei pentru staţia de autobuz distrusă. Ulterior, procurorii au dispus clasarea cauzei în ceea ce priveşte distrugerea, întrucât lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii. Altfel spus, Luca nu a intenţionat să spulbere refugiul staţiei.
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Însurăţei au dispus clasarea şi în ceea ce priveşte infracţiunea de vătămare corporală din culpă, pentru că fetiţa de 9 ani, Ana Maria, a suferit leziuni ce au necesitat "doar" 5 zile de îngrijiri medicale.
Reţinut pe 30 iunie, Marian-Adrian Luca a fost arestat preventiv pe 1 iulie 2014. De atunci, procurorii de la Însurăţei au solicitat instanţei de judecată, de trei ori consecutiv, prelungirea arestului preventiv cu încă 30 de zile şi tot de atâtea ori au fost respinse contestaţiile formulate de inculpat la Tribunalul Brăila.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro