Mergi la conţinutul principal
„Colecționarii trebuie să se țină de pasiunile lor!”

Filatelistul Nelu Ivan scrie o carte

* cel mai mare filatelist al Brăilei a fost invitat la o expoziție de aerofilatelie, ce urma să aibe loc luna aceasta, la Palatul Parlamentului * evenimentul a fost amânat din pricina pandemiei de Coronavirus * Nelu Ivan pregătește volumul de proză „Fastul și fascinația momentului” * colecționarul îi sfătuiește pe brăileni să se dedice pasiunilor lor și să fie optimiști   

 

 

 

Brăileanul care deţine cele mai râvnite timbre din lume și sute de semnături autografe - inclusiv autograful lui Nicolae Ceaușescu, obținut la ultima vizită „de lucru” a dictatorului la Brăila - pregătește un volum de proză și își pune la punct impresionanta colecție de mărci poștale, pentru viitoarele expoziții. Nelu Ivan urma să participe la o expoziție organizată, luna aceasta, la Palatul Parlamentului, având ca temă aerofilatelia. Cu toate că evenimentul a fost amânat din pricina pandemiei, colecționarul brăilean este optimist. Iese din casă numai ca să meargă la piață, în intervalul 11.00-13.00, desigur.

„Înainte de 1989, erau în Brăila 5-600 de filateliști. Acum, îi numeri pe degete. Sfatul meu pentru colecționari, pentru cei care iubesc artele, este să se dedice pasiunilor lor”, ne-a mărturisit Nelu Ivan, omul care a moștenit pasiunea pentru filatelie de la tatăl său.

Pasionat și de șah, brăileanul adună cu migală și multă pasiune timbre, cărți poștale ilustrate și medalii și pune laolaltă crâmpeie din istoria acestor meleaguri. Deține peste 200 de clasoare de timbre valorând, fiecare, zeci de mii de euro, dacă ar fi să le socotim după valoarea de catalog, dar și primul timbru colonial, vestitul Mauritius, cu chipul Reginei Victoria, imprimat în anul 1847. Timbrul valorează peste 2 milioane de euro. În lume mai sunt doar câteva exemplare, unul dintre aceștia aflându-se în colecția Reginei Marii Britanii. Filatelistul brăilean ne-a spus că, în urmă cu câțiva ani, mai precis în 2006, i s-au oferit 5 miliarde de lei vechi pentru timbrul Mauritius, însă a refuzat să-l vândă. Este moștenit de la tatăl său, Vasile Ivan, care a trăit 109 ani și care a fost un apropiat al Regelui Ferdinand I Întregitorul.

Deține, de asemenea, ultima carte cu autograful dictatorului Ceaușescu, de la ultima vizită făcută de acesta la Brăila, în toamna lui 1989 (de Ziua Recoltei). Nelu Ivan a participat, înainte de căderea comunismului, la cinci expoziții internaționale de filatelie - organizate la Kiev, Praga, Sofia și Budapesta - și păstrează mărci poștale emise încă din secolul al XIX-lea în țări ca Turcia, Austro-Ungaria, Franța ori Italia (în total, sunt peste 70 de țări prezente în colecția „Ivan”!), unele dintre acestea valorând și 10.000 de euro. De când se ştie, Ivan preferă să cumpere timbre, cărţi poştale, monede şi medalii, în loc să vândă, iar apartamentul său este plin de amintiri dragi. Nu e de mirare că a organizat mai bine de 30 de expoziții personale de filatelie și că a participat la peste 100 de astfel de evenimente, organizate la Brăila și în toată țara. 

Iată numele câtorva „piese de rezistență” din colecția Nelu Ivan: carte poștală de la 1896, trimisă la Galați, tipărită cu prilejul primei Olimpiade moderne (Atena); Ordinul Steaua României, oferit de M.S. Regele Carol I dorobanților și roșiorilor care s-au distins în Războiul de Independență de la 1877-1878; timbre emise începând cu 1860, în Austria, plicul omagial emis la Viena în anul 1941 şi dedicat lui Adolf Hitler.

Nelu Ivan intenționează să publice cartea „Fastul și fascinația momentului”, după ce el însuși a donat, de-a lungul anilor, mii de cărți iubitorilor de literatură, dar și Bibliotecii Județene „Panait Istrati” Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro