Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

In fiecare minut, doua femei sint victime ale violentei domestice

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) si AVON Romania au inceput lupta de prevenire a violentei impotriva femeilor. Campania Respectului pentru Femei a plecat de la necesitatea educarii tinerelor ca violenta domestica nu reprezinta nicidecum o problema obisnuita intr-o familie, ci este o incalcare a drepturilor omului.
Datele statistice detinute de Agentia Nationala pentru Protectia Familiei arata ca numarul celor care au depus plingere in primele trei trimestre ale anul 2008 a crescut cu 25 de procente fata de anul trecut, ajungind la 8.484. Diferenta dintre statisticile oficiale si datele unor studii pe aceasta tema releva faptul ca, in cele mai multe cazuri, femeile prefera sa nu depuna plingere la politie impotriva agresorilor. "Legislatia romaneasca actuala ofera putine mijloace de protectie pentru femeile care se confrunta cu aceasta problema, de aceea unul din primele obiective pe care si le propune Campania Respectului pentru Femei il reprezinta schimbarea legii, prin introducerea unor masuri de protectie a victimelor fata de agresori, cum ar fi ordinul de restrictie. In prezent, masurile de siguranta prevazute de lege nu sint de natura sa inlature pericolul imediat in care se afla victimele violentei in familie, majoritatea acestora fiind nevoite sa locuiasca cu agresorul chiar si in timpul procesului", a declarat Ioana Avadani, director executiv al CJI.
In acest context, in cursul acestui an, doua proiecte vor primi finantare in cadrul Campaniei Respectului pentru Femei. Prin intermediul Fundatiei Touched Romania, 35 de asistenti din cele 7 centre maternale existente in Bucuresti vor participa la un training menit sa creasca capacitatea acestora de a oferi sprijin victimelor adapostite in centre. De asemenea, a fost lansat primul produs global destinat stringerii de fonduri, Bratara Respectului, urmind ca tot profitul obtinut din vinzarea acesteia sa fie folosit pentru prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor din Romania. Pina in acest moment au fost vindute peste 3.500 de bratari, in valoare de aproximativ 6.000 euro. In plus, intrucit multe dintre femeile care sufera abuzuri in familie nu depun plingere deoarece nu isi permit sa suporte costul certificatelor medico-legale, anul viitor AVON va sponsoriza eliberarea a 500 de certificate medico-legale pentru victimele care se adreseaza Centrului Pilot de Asistenta si Protectie a Victimelor Violentei in Familie.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii