Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Festivalul Florilor - o pată de culoare în Parcul Monument

• standurile cu flori au fost pregătite pentru vizitatori încă de joi dimineaţă • petuniile şi muşcatele sunt vedetele expoziţiei cu vânzare, însă doritorii pot găsi şi specii exotice, cum ar fi cactuşii înfloriţi • organizatorii au pregătit numeroase spectacole, cele mai aşteptate fiind statuile vivante ale Teatrului “Masca” din Bucureşti

 

Începând de joi, 31 mai, până duminică, 3 iunie, în Parcul Monument se va derula Festivalul Florilor, ediţia de primăvară-vară 2018. Dacă în anii trecuţi vorbeam despre Festivalul Florilor de Primăvară, manifestarea organizându-se în luna aprilie, cel târziu mai, de data aceasta s-a întârziat mai mult. Se pare că s-a întâmplat aşa deoarece Primăria a dorit neapărat să fie prezent şi Teatrul “Masca” din Bucureşti, cu statuile vivante, iar artiştii respectivi nu au putut ajunge la Brăila decât acum, în aprilie şi mai având deja programate spectacole în alte oraşe.

Flori există, din fericire, şi în această perioadă a anului, aşa că festivalul dedicat lor se poate derula fără probleme şi la început de iunie. “Vedetele” evenimentului din acest an sunt muşcatele şi petuniile, care se găsesc în număr mare la toate cele circa zece standuri puse la dispoziţie de Primărie producătorilor din Brăila şi judeţele învecinate care au dorit să participe la expoziţia cu vânzare din rondoul Parcului Monument. Mai sunt, totuşi, şi alte specii, o imagine aparte fiind oferită de două standuri cu... cactuşi înfloriţi. Preţurile pornesc de la 2-3 lei pentru o petunie în glastră mică, până la câteva zeci de lei pentru petuniile şi muşcatele cu buchet de flori, în glastră mare, sau 60 de lei pentru cactuşii mai deosebiţi.

La actuala ediţie, atât producătorilor de flori cât şi comercianţilor de produse de artizanat sau dulciuri le-au fost puse la dispoziţie căsuţe de lemn care dau un aspect mai civilizat manifestării. Căsuţele au fost amplasate în rondoul central al parcului, iar pe aleea dinspre stadion au fost amplasate câteva standuri cu produse alimentare, acestea fiind adăpostite în copertine din material textil. La unul dintre standuri era pus în funcţiune, joi, un grătar, cu toate că Primăria afirmase anterior că nu va mai fi permise preparatele pe jar care să genereze fum. Interesant era, joi dimineaţă, un şir lung de 100 de metri format din plăcinte şi gogoşi preparate de un supermarket din municipiu. Reprezentanţii unităţii respective ne-au explicat că încearcă astfel să marcheze Centenarul României şi că preparatele de patiserie întinse pe 100 de metri vor fi prezente de joi până duminică. Produsele sunt de vânzare, având preţuri modice, de 1 leu sau 1,5 lei.

În cele patru zile de festival, organizatorii le-au pregătit vizitatorilor numeroase momente artistice. Cele mai aşteptate sunt spectacolele Teatrului “Masca”, programate în zile de sâmbătă şi duminică, începând de la orele 17.00 şi 19.00. Vor mai fi, însă, şi numeroase concerte şi recitaluri, dansuri populare etc.

Conform programului anunţat anterior, joi au evoluat pe scena amplasată în rondoul Parcului Monument, începând cu ora 10.30, artişti ai Casei de Cultură Brăila, ai Ansamblului “Hora” din Măxineni, ai Muzicii Militare Brăila. De la ora 16.30, au fost în program ateliere hand made, Ansamblul Folcloric din Bărăganu - Parohia Doiceşti, program artistic susţinut de elevii Liceului de Arte “Harilea Darclee” şi de elevii şcolii “Vespasian Lungu” şi Ansamblul “Muşeţeanca”, din Însurăţei.

 

Programul zilelor de vineri, sâmbătă şi duminică

Programul zilei de vineri, 1 Iunie, începe tot la ora 10.30, cu un program artistic susţinut de elevii Palatului Copiilor, ateliere hand made, Teatrul de Păpuşi cu spectacol “Vreau să fiu mare”, un program artistic susţinut de elevii Liceului de Arte “Hariclea Darclee” şi de elevii şcolii “Vespasian Lungu”. De la ora 17.00, în parcarea Kisleff se va desfăşura un concurs de carturi, urmat de Lyl Motion Dance School - Street dance, Dans Modern, Elegance Dance, Street dance,un program artistic susţinut de Ansamblul Pandora şi de muzică populară, cu solişti ai Casei de Cultură şi Ansamblul de dansuri Populare “Pandelaşul”.

Programul zilei de sâmbătă, 2 iunie, începe la aceeaşi oră -10,30, cu Festivalul Judeţean “Cununa Interculturalităţii”, ateliere hand made, muzică şi dansuri populare cu “Ansamblul Sărăţeanca” din Ianca, Ansamblul “Ca pe baltă” din  Tufeşti,  Ansamblul “Lăutăraşii” şi Ansamblul “Grâuşorul” din Unirea, desene pe asfalt, Teatrul Masca “În drum spre Alba Iulia” şi “Mateloţii”, un program artistic susţinut de Ansamblul Folcloric “Dunărenii” din Chiscani, concert susţinut de Roxana ştefan, Cornel Ciubotariu şi prietenii şi recital Maria Radu. Seara de sâbătă se va încheia cu un concert susţinut de Trupa “Antic”, care va începe la ora 21,10.

Duminică, 3 iunie, de la ora 10.00, în Parcul Monument va fi Ansamblul “Flori de câmp” din Jirlău, cu dansuri şi muzică populară, vor fi ateliere hand made, Ansamblul “Românaşii” din Roşiori, cu dansuri şi muzică populară, Asociaţia Voces Concordiae, cu muzică de promenadă şi spectacol “Viitorul Speranţei”, care îi are ca invitaţi pe soliştii: Gore Belanschi, Maria Grosu, Formaţia “Cromatic” , Vasilica Toncu, Cornel Ciubotaru, Sica Marin. De la ora 16.30 – desene pe asfalt, Teatrul Masca “în drum spre Alba Iulia” şi “Mateloţii” şi un spectacol oferit de Ansamblul Folcloric “Spicul”, după care, de la ora 20.00 - Casa de Cultură, cu un program de muzică populară susţinut de Teodora Martin, Nicoleta Ghelase, Marta Oprea, Maria Ciocan şi Ansamblul de dansuri Populare “Pandelaşul”. Seara se va încheia cu un recital Mihai Constandache.

COAUTOR ARTICOL: Categorie articol: 

Comentarii