Mergi la conţinutul principal

Festivalul «Balcanica», o punte între oameni şi ţări

Premiile Balcanica de la cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Poeţilor din Balcani au fost oferite creatorilor: Natasha Svikart Zumer din Slovenia, pentru poezie slovenă, şi Liviu Ioan Stoiciu din România, pentru poezie românească. Premiul "Balcanica. Opera Omnia" i-a revenit poetului Radu Cârneci, Premiul "Balcanica pentru traducere în limba română a poeziei din Slovenia" a fost obţinut de Liubiţa Raichici, directorul Direcţiei pentru cultură de la Caraş Severin, iar Premiul Direcţiei pentru Cultură Brăila şi al Bibliotecii Judeţene "Panait Istrati" pentru contribuţia la dezvoltarea teoretică a conceptului de balcanism în cultură l-a luat Gheorghe Vidican.
Pe parcursul a două zile, trei poeţi din Slovenia: Natasha Svikart, Rade Bakracevic şi Ian Shmarcan şi zeci poeţi din România au participat la sărbătoarea poeziei, aşa cum a fost numit festivalul de poetul Nicolae Grigore Mărăşanu, chiar în deschiderea coordonată de directorul Bibliotecii, Dragoş Neagu. "Sunt poeţi de top, de primă linie în literatura românească, pe care am ales să-i invităm la Brăila pentru că aici este un cosmopolis. Se regăsesc cel puţin 12 etnii din Balcani şi nu numai, iar acest lucru a determinat apariţia diverselor influenţe literare. Am vrut, cu acest festival, să ieşim din graniţele spaţiului nostru şi am reuşit acest lucru, am reuşit să facem traduceri reciproce, iar la final intenţionăm să realizăm o antologie a festivalului, cu poeţii premiaţi", a precizat poetul Nicolae Grigore Mărăşanu.
Corneliu Antoniu, preşedintele filialei sud-est a Uniunii Scriitorilor din România, l-a felicitat pe directorul Dragoş Neagu "pentru perseverenţa cu care conduce această manifestare în ciuda dificultăţilor de ordin financiar", dar şi pe consilierii judeţeni care au înţeles să sprijine aceast festival internaţional. "La acest festival vin din ce în ce mai mulţi oameni de la vârful literaturii române: Radu Cârneci, Florin Costinescu, Liviu Ioan Stoiciu, Nicolae Grigore Mărăşanu, oameni care dau prestanţă acestui festival şi creează două zile de prietenie literară, de schimburi culturale, care categoric vor fi cunoscute în toate locurile de unde vin invitaţii noştri", este de părere scriitorul Corneliu Antoniu.
Manifestarea a fost apreciată şi de scriitorul şi criticul Viorel Coman ca fiind o aventură a poeziei în această parte a României şi a Europei. "Este o punte care are ca punct de plecare un oraş balama, Brăila, un oraş în egală măsură deschis spre orient şi spre occident. Aceasta i-a fost menirea în ultimii 200 de ani şi acest festival conturează la un nivel foarte înalt această opţiune spirituală a Brăilei. Festivalul acesta are efect de creare de punţi, astfel încât sperăm ca gheţarul care ne separă de vecinii noştri să se topească şi să se fluidizeze comunicarea", crede criticul Viorel Coman.
La festival au oferit un moment artistic şi elevi ai liceului de artă: Sebastian Sârbu, Maria Patrichi, Diana Beşchea, Alina Cociaş, Adina Kesler, Codruţa Tudoriu, Marina Gârbu, Maria Ioniţă şi Daniela Turiac. Ei sunt coordonaţi de profesorii Leti Brânzia şi Jarcu Zane.
După deschidere, festivalul a continuat cu recitaluri de poezie, lansări de cărţi şi vizitarea celor mai atractive locuri din punct de vedere cultural. În următorii doi ani vor fi invitaţi poeţi din Croaţia şi Turcia, iar în cel de-al treilea, ultimul al proiectului Festivalul Poeţilor dn Balcani, vor fi invitaţi toţi poeţii premiaţi în cele zece ediţii.
Festivalul este organizat de Consiliul Judeţean, Biblioteca "Panait Istrati" şi filiala Sud-Est a Uniunii Scriitorilor.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro