Mergi la conţinutul principal

Fermierii si crescatorii de animale anunta proteste, pentru lipsa masurilor de combatere a secetei

Fermierii si crescatorii de animale ameninta cu proteste - la care vor participa cu animale si utilaje agricole - in Bucuresti si in mai multe judete afectate de seceta, fiind nemultumiti de faptul ca autoritatile nu au luat masuri de combatere a efectelor generate de seceta asupra taranilor.
In Bucuresti, vor participa aproximativ 5.000 de fermieri, insotiti de peste 200 de animale si utilaje, acesta spunind ca peste 80 la suta din suprafetele agricole ale Romaniei au fost pirjolite de seceta, fintinile au secat si animalele sint vindute la preturi foarte mici din lipsa furajelor sau pentru ca mor de foame, anunta presedintele Federatiei Agrostar, Nicolae Stefan, intr-un comunicat de presa, remis, vineri, agentiei MEDIAFAX.
Sindicalistii solicita autoritatilor sa declare aceste zone calamitate, inclusiv pentru culturile de primavara si deblocarea rapida a sumelor aferente platilor.
Acestia cer ca, in cazul fermierilor care, din anumite motive, nu au reusit sa-si asigure culturile, sprijinul sa fie redus la jumatate, insa sa aiba capacitatea de a-si relua ciclul agricol.
Subventionarea semintei certificate de griu, orz, rapita pentru insamintarile din toamna, a ingrasamintelor complexe necesare reluarii ciclului de productie, acordarea unui sprijin financiar crescatorilor de animale pentru aprovizionarea continua a acestora cu furaje, precum si pomicultorilor si legumicultorilor, reprezinta alte solicitari ale sindicalistilor.
Agricultorii vor, de asemenea, sa fie informati pe termen mediu si lung, cu privire la starea vremii, pentru a stabili o structura de culturi agricole adaptate la factorii de mediu.
Sindicalistii cer si o implicare mai mare a institutiilor publice abilitate, pentru atragerea rapida a platilor directe si a fondurilor UE, aferente zonelor calamitate, precum si deblocarea sumelor necesare dezvoltarii sistemului antigrindina si protectia culturilor, la nivel national.
"Fara aceste minime masuri de sprijin adoptate urgent, producatorii agricoli sint in imposibilitatea reluarii ciclului de productie in toamna acestui an, ceea ce va crea disfunctionalitati majore in economia Romaniei si repercusiuni nefaste pentru o perioada lunga de timp", se arata in acelasi comunicat.
Pe de alta parte, intr-un comunicat al Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), se arata ca actele normative in vigoare nu pot fi adaptate astfel incit un sprijin real si urgent sa ajunga la agricultori, iar solutia ar fi declararea starii de necesitate, care presupune ca autoritatile pot lua decizii care sa nu coincida cu legile in vigoare.
Agricultorii mai subliniaza ca multi dintre fermierii afectati de seceta nu vor fi despagubiti, intrucit nu au incheiat asigurari.
Din totalul de circa 2,8 milioane de hectare cultivate cu griu, secara, triticale, orz, orzoaica (de toamna si primavara) si rapita, circa 1,7 milioane de hectare, erau calamitate, afectate de seceta, potrivit datelor centralizate la 20 iunie.
Guvernul a declarat, in luna iunie, stare de calamitate naturala in agricultura pentru zone din 34 de judete si a anuntat ca va acorda despagubiri in suma de 600-750 lei/hectar, insa doar pentru culturile asigurate si unde au fost inregistrate pagube mai mari de 30% din productie.
Efectele secetei sint deja vizibile in recolta de griu, care este de 2,6 milioane de tone, de doua ori mai mica decit anul trecut, potrivit datelor centralizate dupa recoltarea a 91% din suprafata cu acest tip de cultura.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro