Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fermierii mai au doua luni la dispozitie sa-si ia motorina subventionata

Ministerul Agriculturii a aprobat, zilele acestea, conditiile de acordare a sprijinului financiar in vederea achizitionarii combustibililor utilizati la efectuarea lucrarilor agricole din campania de toamna. Astfel, pentru executarea lucrarilor mecanizate de Infiintare a culturilor care se Insaminteaza In toamna anului 2006, producatorii agricoli vor beneficia de un sprijin din partea statului in valoare de 1 leu /litrul de motorina si/sau biodiesel. Acordarea sprijinului financiar se face pe baza de adeverinte, in cazul judetului nostru eliberate de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila, cu respectarea cerintelor impuse si in campania de primavara din aceast an cind sprijinul a fost de 0,7 lei/litrul de motorina.
Concret, pentru a intra in posesia adeverintei, solicitantii trebuie sa depuna o cerere la primaria pe a carei raza se afla terenul agricol. Cererile se verifica de catre reprezentantul sucursalei judetene a Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) si de inginerul Centrului Agricol comunal sau de seful serviciului comunitar pentru cadastru si agricultura ori de agentul agricol. Odata verificate cererile trebuie aprobate de primar, dupa care se depun la DADR. Dupa o reverificare a datelor, DADR elibereaza beneficiarilor adeverinte pentru cantitatile de motorina si/ sau biodiesel aprobate. Cu aceste adeverinte beneficiarii Isi pot cumpara combustibilul necesar de la orice agent economic, producator, importator si/ sau distribuitor, achitind un pret mai mic cu 1 leu/litru.

Fermierii braileni vor doar motorina

Data limita de livrare a motorinei catre beneficiari este 15 noiembrie 2006, dupa aceasta data adeverintele pierzindu-si valabilitatea, iar data limita de depunere a deconturilor justificative catre DADR este 5 decembrie 2006.
De la aparitia actului normativ, luna august ac, la DADR Braila au fost depuse 162 de cereri, pentru o suprafata de 54.695 ha. Desi in judet exista mai multi producatori agricoli care au in dotare tractoare ce functioneaza pe baza de biodiesel, in general obtinut din rapita, toate solicitarile depuse pina in prezent vizeaza achizitia de motorina, cantitatea solicitata depasind cu putin 2.100 de tone.
Conform aprecierilor conducerii DADR, depunerea cererilor va continua in ritm sustinut, avind in vedere ca in primavara, pentru obtinerea sprijinului de 0,7 lei/litrul de motorina au fost eliberate in total 3.325 de adeverinte pentru o cantitate de 3.588 de tone. Totusi, suprafata pentru care a fost solicitat sprijinul in primavara a depasit 125.700 ha, in timp ce in toamna, conform propunerilor inaintate de fermieri, vor fi insamintate doar circa 72.500 ha.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii