Mergi la conţinutul principal

Fermierii care nu respecta bunele practici agricole pot fi stersi de la subventii chiar si pentru 5 ani

Odata cu integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, printre agricultorii braileni si-a facut loc teama si deruta. Agricultorii sint debusolati, considera ca nu sint suficient informati cu privire la modificarile si noutatile aduse de noua strategie agricola, dar si ca sint lasati singuri in fata unei provocari uriase. Mai mult, unii sint de-a dreptul inspaimintati, ei stiu bine ca in agricultura europeana orice greseala se plateste, dar si ca odata patata imaginea de fermier corect si cinstit, repercusiunile sint grave si pe termen lung.
De aceea, ziarul "Obiectiv" si-a propus ca pe parcursul mai multor zile sa va prezinte subiecte legate de conditiile pe care orice fermier, indiferent de marimea exploatatiei, forma ei juridica sau specificul activitatii, trebuie sa le respecte. Totodata, va provocam la un dialog deschis si asteptam din partea dumneavoastra intrebari sau comentarii, propuneri de subiecte, puncte de vedere, sugestii in legatura cu temele pe care ar trebui sa le abordam sub acest generic, dar si exemple concrete, realizari sau cerinte aberante, probleme intimpinate etc. Ne puteti contacta telefonic la numerele 611053 si 611054, in scris pe adresa redactiei Str. 1 Decembrie nr. 85, bl 3A, et 1, mentionind pe plic tema: "Spre o agricultura europeana, pas cu pas", sau pe internet la adresa www.obiectivbr.ro, la sectiunea "comentarii" pe care o gasiti la finalul fiecarui articol din aceasta serie. Puteti aborda subiecte atit din zona de productie, vegetala si zootehnica, dar si din sectorul procesarii produselor agricole, zootehnice sau vegetale.
In editia de astazi va vom prezenta una din cele trei conditii esentiale si obligatorii impuse fermierilor care doresc sa beneficieze de plati directe in cadrul Schemei de Plati Unice pe Suprafata (SAPS).

Bunele practici agricole si de mediu - GAEC

Pentru a beneficia de subventii din partea Uniunii Europene, incepind cu 1 ianuarie 2007, fermierii romani trebuie sa indeplineasca si sa respecte anumite conditii. Ei trebuie sa utilizeze o suprafata agricola de minim 1 ha, compusa din parcele mai mari de 0,3 ha, inscrisa in Registrul Fermelor, si sa respecte bunele conditii agricole si de mediu.
Bune Conditii Agricole si de Mediu (GAEC - Good Agricultural and Environmental Conditions) reprezinta un set de 11 conditii pe care fermierul trebuie sa le respecte pentru a beneficia de plati directe in cadrul SAPS. Ele au ca scop protectia solurilor si a mediului inconjurator si vizeaza eroziunea, mentinerea materiei organice, structura solului si nivelul minim de productie. GAEC se aplica de la data aderarii Romaniei la UE.
Controlul respectarii GAEC se face de inspectorii Serviciului control pe teren din cadrul Sistemului Integrat de Administrare si Control (IACS), gestionat de Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Sanctiunile pentru nerespectarea bunelor practici pornesc de la reducerea sprijinului financiar solicitat, proportional cu gravitatea incalcarii, si pot ajunge pina la respingerea fara drept de apel a cererii. Cadrul legal pentru GAEC in legislatia nationala este reprezentat de Ordinul comun nr. 791/1381/2006 al ministrilor Agriculturii si Mediului si de Legea nr. 1/2004.
Bunele conditii agricole trebuie respectate pe toate parcelele, eligibile si neeligibile, ale fermierilor care solicita subventii.

11 reguli stricte

Pentru a primi plati in cadrul schemelor de sprijin pe suprafata, fermierul trebuie sa respecte conditiile impuse, prezentate in legislatia nationala sub forma a 5 standarde care se refera la: evitarea eroziunii solului (Standardul I), mentinerea continutului optim de materie organica in sol (II), mentinerea structurii solului (III), mentinerea unui nivel minim de intretinere a solului (IV), dar si a suprafetei existente de pajisti permanente (V). In total, cele 5 standarde cuprind 11 cerinte, denumite GAEC 1, GAEC 2, (...) GAEC 11.
Conform GAEC 1, pe timpul iernii, terenul arabil trebuie sa fie acoperit cu culturi de toamna sau perene si/sau sa ramina nelucrat dupa recoltare, pe cel putin 20% din suprafata arabila a fermei. Cu alte cuvinte, pe aceasta suprafata, fermierul nu trebuie sa execute aratura de toamna, miristea si resturile vegetale fiind lasate pe loc peste iarna. GAEC 2 se refera la lucrarile solului (arat si semanat) pe terenul cu panta mai mare de 12 %, cultivat cu plante prasitoare. Aceste lucrari se efectueaza numai de-a lungul curbelor de nivel. In momentul depunerii cererii de plata pe suprafata, functionarii APIA sint obligati sa informeze fermierii cu privire la panta fiecarui bloc fizic in care utilizeaza parcele. Prin GAEC 3, se impune mentinerea traseelor existente pe terenul agricol la data de 1 ianuarie 2007.

UE impune utilizarea de masini agricole adecvate

"Floarea-soarelui nu se cultiva pe aceeasi suprafata mai mult de 2 ani consecutiv", este cerinta din GAEC 4, iar "Arderea miristilor si a resturilor vegetale este permisa numai cu acordul autoritatii competente pentru protectia mediului", reprezinta GAEC 5. Conform regulii 5 a UE, arderea miristilor este acceptata doar in cazuri exceptionale. Si GAEC 6 se refera tot la cultivarea plantelor prasitoare pe terenuri cu panta mai mare de 12%, de aceasta data referirile fiind facute la conservarea structurii solului prin utilizarea de masini agricole adecvate. Plantele prasitoare trebuie semanate pe rinduri cu distanta de 40-75 cm, astfel incit combaterea buruienilor sa se faca prin prasit mecanic intre rinduri si manual pe rind. Conform GAEC 7, UE nu mai permite suprapasunatul pajistilor permanente, iar conform GAEC 8, pajistile permanente pot fi arse numai cu acordul autoritatii competente pentru protectia mediului.

Gata cu terenul lasat pirloaga

GAEC 9 se refera la pastrarea peisajului agricol astfel incit, de la 1 ianuarie, UE interzice taierea arborilor solitari sau a grupurilor de arbori de pe terenul arabil. Pentru a respecta GAEC 10, fermierii sint obligati sa previna instalarea vegetatiei nedorite (plante erbacee sau lemnoase, anuale sau perene, care invadeaza in mod spontan terenurile) pe terenurile arabile, in special pe cele care nu mai sint exploatate pentru productie. Trebuie evitata lasarea terenurilor pirloaga si extinderea buruienilor. In cazul in care in urma controlului inspectorii APIA constata ca pe o parcela este prezenta vegetatie nedorita pe mai mult de 30% din suprafata, GAEC 10 se considera nerespectata. Totodata, Romania este obligata sa mentina suprafata de pajisti permanente existente la nivel national la data de 1 ianuarie 2007, obligatie asumata prin GAEC 11.

Cine si cum verifica respectarea GAEC

Controlul respectarii GAEC se face pe 1% din numarul total al cererilor de plata depuse la APIA. Acest procent este inclus in procentul total al cererilor de plata supus controlului privind criteriile de eligibilitate pentru SAPS. Selectarea fermierilor pentru acest control este realizata de APIA Bucuresti, atit in baza unui proces de risc (existenta unor incidente in trecut, tipul de cultura etc.), cit si in baza unui proces de selectie aleator, astfel incit fiecare ferma sa aiba sansa de a putea fi selectionata. Un fermier care a solicitat sprijin este obligat sa permita efectuarea tuturor controalelor din ferma sa, dar si accesul inspectorilor care efectueaza verificarile in teren. Cererea de sprijin este respinsa daca fermierul sau reprezentantul acestuia impiedica aceste misiuni. Pentru cazurile in care exista obiectii aupra unor aspecte privind actiunea de verificare, raportul de control are un spatiu special destinat comentariilor fermierilor.

Cerinte de bun simt

Raportul de control al respectarii bunelor conditii agricole si de mediu contine si o parte rezervata evaluarii importantei neregulilor depistate, pentru fiecare GAEC in parte. In raport se precizeaza severitatea, extinderea, permanenta si repetitia neregulilor.
Fermierul are obligatia sa asigure inspectorului de teren conditii sa isi desfasoare activitatea in siguranta si fara situatii tensionate. La rindul lui si inspectorul este obligat sa aiba un comportament impecabil, sa fie discret, sa fie impartial, sa nu accepte sub nici o forma invitatiile, tratatiile sau alte foloase din partea fermierului. De asemenea, el trebuie sa faca observatii clare, fundamentate, argumentate. Nesemnarea raportului de catre fermier sau lipsa observatiilor din spatiul special destinat sint considerate ca acord al fermierului cu privire la raportul de control.

Sanctiuni drastice

In cazul in care GAEC aplicabile unei ferme nu au fost respectate din cauza unei actiuni sau a unei omiteri direct imputabile fermierului in cauza, suma totala a platilor directe este redusa partial sau chiar total. In functie de gravitatea, amploarea, persistenta si repetarea nerespectarii constatate, la suma totala se aplica penalizari, astfel: nerespectarea datorata neglijentei (nerespectarea unei conditii GAEC in primul an de solicitare) - 3%; nerespectarea repetata (a doua incalcare a aceleiasi conditii GAEC datorata neglijentei) - 9%; nerespectarea intentionata sau deliberata (a doua incalcare a aceleiasi conditii GAEC datorata nerespectarii repetate) - minim 20%. In acest caz, sanctiunea poate ajunge si pina la sistarea unuia sau a mai multor regimuri de ajutor si se poate aplica pe o perioada de maxim 5 ani calendaristici.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro