Mergi la conţinutul principal

Fermierii care nu respectă legislaţia fitosanitară pot pierde subvenţiile europene

Producătorii agricoli trebuie să fie mult mai atenţi cu gestionarea substanţelor fitosanitare, dacă mai vor să beneficieze de subvenţiile disponibile în cadrul schemei unice de plăţi pe suprafaţă (SAPS). Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a subliniat, într-un comunicat de presă, că începând cu acest an sunt implementate Cerinţele legale în materie de gestionare (SMR) 9 - 15, sub sancţiunea diminuării sau chiar excluderii de la plată a fermierilor care nu le respectă. "Acordarea formelor de sprijin din cadrul Pilonului I al Politicii Agricole Comune şi a anumitor plăţi din cadrul măsurilor de dezvoltare rurală (Pilonul al II-lea) se face doar către agricultorii care respectă normele obligatorii în domeniul mediului, al sănătăţii publice, a animalelor şi plantelor, precum şi al bunăstării animalelor", se precizează în material.
Astfel, agricultorii care prin activitatea lor depozitează, manipulează şi utilizează produse de protecţie a plantelor trebuie să respecte SMR 9 - Introducerea pe piaţă a produselor de protecţie a plantelor. Mai explicit, trebuie să utilizeze numai produse omologate, care se regăsesc în baza de date PEST-EXPERT, doar în scopul pentru care acestea au fost omologate şi numai în conformitate cu instrucţiunile de utilizare. De asemenea, o altă cerinţă este aceea ca produsele de protecţie a plantelor clasificate ca foarte toxice şi toxice să fie utilizate numai de persoanele juridice ce deţin autorizaţie pentru utilizarea lor, emisă de unitatea fitosanitară din raza teritorială în care îşi desfăşoară activitatea. Este interzisă aplicarea de tratamente în zonele de protecţie a resurselor de apă, dar şi în zonele de protecţie sanitară şi ecologică, iar toţi fermierii trebuie să păstreze o perioadă de cel puţin 3 ani documentele de evidenţă a produselor fitosanitare utilizate în exploataţie.
De altfel chiar zilele acestea APIA la nivel naţional a demarat controalele în teren în vederea verificării suprafeţelor agricole declarate de fermieri în cererile unice de plată pentru anul 2014. "În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat sprijin pe suprafata devine neeligibilă", a avertizat conducerea APIA Brăila. De asemenea sursa citată a precizat că, în campania SAPS din acest an au fost depuse 14.714 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 344.530,83 ha, numărul cererilor depuse fără penalităţi fiind de 14.420, pentru o suprafaţă de 337.514,4 ha.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro