Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fermierii braileni sint nemultumiti de modul de acordare a cupoanelor agricole

Dintr-o extrema in alta. Asa intelege Ministerul Agriculturii sa rezolve problemele cu care s-a confruntat in cuponiadele trecute. Concret, dupa ce acum doi ani a blocat complet, pentru mai multe saptamini, activitatea Directiilor Agricole, salariatii acestora, de la portar la director adjunct fiind nevoiti sa stampileze ore in sir bonuri valorice, trimise cu milioanele in teritoriu (ne referim la momentul 2005, cind ministrul Gheorghe Flutur a acordat o subventie de 2,5 milioane de lei/ha, in bonuri valorice de 25.000 lei/bucata), anul acesta, Decebal Traian Remes a decis: cel mult 5 cupoane/cap fermier, indiferent de marimea exploatatiei.
Bineinteles masura i-a nemultumit pe agricultorii cu exploatatii mari, pentru care limitarea numarului de bonuri inseamna si limitarea optiunilor in ceea ce priveste furnizorii de input-uri. "Este stiut in practica agricola ca motorina, pesticidele, ingrasamintele, se cumpara de la mai multi furnizori, iar la seminte se folosesc cel putin doua soiuri. Cum impartim bonurile? Le rupem in bucatele", reclama conducerea Asociatiei Producatorilor Agricoli APA Braila.
Nemultumirea brailenilor a fost transmisa, zilele trecute, si ministrului Remes, prin intermediul Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania LAPAR. In urma discutiilor cu mai multi oficiali ai ministerului, conducerea LAPAR a informat, ieri, APA Braila, ca ministrul Remes a fost receptiv la observatiile fermierilor si ca in scurt timp problema se va rezolva.
Reamintim ca pentru infiintarea culturilor din toamna acestui an Guvernul va acorda un sprijin financiar sub forma de bonuri valorice. Cuantumul sprijinului este de 500 lei/ha pentru griu, 400 lei/ha pentru rapita si 450 lei/ha pentru alte culturi.
Operatiunea se deruleaza prin Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA). Pina in prezent, APIA Braila a primit 700 de cereri de subventie din partea fermierilor si a distribuit aproape 550 de bonuri valorice.
Categorie articol: 

Comentarii