Mergi la conţinutul principal

Feerie de peste 300.000 euro

Iluminarea feerica pe care municipalitatea o pregateste brailenilor va scoate din bugetul local peste 64.000 lei numai pentru plata energiei electrice consumate de zecile de mii de beculete multicolore. Suma se va adauga efortului financiar de circa 1,2 milioane lei, tot din bugetul local, reprezentind valoarea totala a contractelor vizind pregatirea orasului pentru Sarbatorile de Iarna, excluzind orice eveniment cultural sau artistic prilejuit de apropierea Craciunului si Anului Nou. Un calcul estimativ realizat cu sprijinul specialistilor de la "Electrica" - Furnizare Braila indica faptul ca se preconizeaza un consum mediu lunar de circa 200 MWh, cu aproximativ 17,6% mai mult decit anul trecut. Acest plus se explica prin cresterea puterii instalate, aferente extinderii retelei de ornamente luminoase. De exemplu, numai prin montarea de ghirlande longitudinale pe bulevardul Dorobanti la reteaua de instalatii luminoase ornamentale se adauga aproximativ 6 km. Dar asta nu e tot intrucit astfel de instalatii se monteaza si pe Calea Galati dincolo de pod, pe soseaua Buzaului, in timp ce pe calea Calarasi s-au inlocuit vechile ghirlande transversale cu alte noi mult mai bogate ca ornamente. Peste toate acestea se adauga aproape 240 de panouri luminoase de diverse dimensiuni ce se monteaza pe stilpi si pe cladiri in zonele de promenada ale municipiului.

Consuma intr-o ora cit 3 familii intr-o luna

Despre costurile intregii operatiuni am primit informatii din partea municipalitatii, care a explicat in detaliu ce planuri are pentru "ornarea" orasului, dar si de la "Electrica" - Furnizare Braila, cea care, la final, factureaza consumul. Daca in primul caz lucrurile sint foarte certe, intrucit planul este bine pus la punct, de la "Electrica" am obtinut doar o estimare privind factura pe care municipalitatea va trebui sa o achite dupa ce vom trece in noul an. Pornind de la premisa ca datele certe legate de consumul efectiv de curent electric vor fi disponibile abia dupa ce va fi decuplata reteaua de instalatii luminoase ornamentale si se va emite o factura de consum, conducerea "Electrica" - Furnizare Braila a acceptat provocarea noastra de a inainta o estimare in acest sens. Datele de la care s-a plecat in realizarea acestui calcul se bazeaza pe consumul efectiv inregistrat si facturat anul trecut de sarbatori, ajustat cu un plus de energie aferent extinderii retelei de ornamente luminoase. La capitolul valori, lucrurile devin un pic mai complicate, intrucit tariful de facturare se axeaza pe doua transe de consum: de zi si de noapte. Intrucit intervalele orare ale acestui tarif nu se suprapun perfect peste orarul de functionare al instalatiilor luminoase, cei de la "Electrica" au realizat o medie care se cifreaza la 321 lei/MWh. "Retelele de ornamente luminoase apartinind municipalitatii sint alimentate din mai multe puncte de consum care deservesc iluminatul public stradal iar factura finala include cele doua componente: consumul pentru jocurile de lumini si consumul de energie aferent iluminatului public. Se poate determina cu aproximatie consumul aferent ornamentelor luminoase ca diferenta intre consumul efectiv al lunii noiembrie cind a fost functional doar iluminatul public si consumul pentru luna decembrie cind functioneaza si instalatiile ornamentale. Astfel, anul trecut consumul de energie electrica facturat pentru luna noiembrie a fost de circa 650 MWh, in timp ce in decembrie 2007 consumul a fost de 820 MWh. De aici rezulta diferenta despre care vorbeam, adica 170 MWh, care reprezinta consumul instalatiilor luminoase. Pentru acest sezon, urmare a extinderii retelei de ornamente putem estima ca aceasta diferenta va fi de circa 200 MWh", a explicat directorul "Electrica - Furnizare", Dinu Lungu.
Pentru a da si o dimensiune valorica acestui consum, sursa citata a explicat ca se poate face o medie a celor doua componente (de zi si de noapte) ale tarifului in baza caruia compania energetica face facturarea consumului aferent iluminatului public. Astfel intra in ecuatie "pretul mediu de revenire" estimat in cazul de fata la 321 lei/MWh. Acest pret rezulta ca raportate a numarului de kilowati efectiv consumati la suma reprezentind cumulul celor doua tarife aferent orelor de functionare pe cele doua paliere orare (zi si noapte). Asadar pentru cei 200MWh estimati a fi consumati numai cu ornamentele luminoase de sarbatori ar rezulta o valoare estimativa de 64.200 lei. Daca mergem in detaliu cu aceste calcule ar rezulta ca o ora de functionare (aproximativ 490 kWh) a tuturor instalatiilor luminoase costa bugetul local aproximativ 152 lei, adica 1,52 milioane lei vechi, in timp ce o zi de functionare (cu 13 ore de consum) costa aproximativ 2.100 lei, adica 21 milioane de lei vechi. Cu alte cuvinte, intr-o ora, toate ornamentele au un consum de aproape 3 ori mai mare decit consumul mediu lunar al unei familii.

Pregatirile pentru sarbatori vor costa 1,2 milioane lei

Municipalitatea a explicat ca pentru acest an, numai la capitolul pregatire pentru sarbatori, a alocat 1,2 milioane lei. Suma reprezinta totalul valoric al contractelor incheiate cu firmele care fac toate pregatirile pentru ca orasul sa arate cit mai frumos in aceasta perioada. Pentru aceasta, municipalitatea a achizitionat instalatii noi ornamentale pentru iluminat stradal, precum si servicii specializate de montaj, punere in functiune si service. In total sint peste 26 km de ghirlande luminoase si aproape 240 de panouri de diferite dimensiuni cu inscrisuri sau cu figurine specifice sarbatorilor de iarna pentru a fi montate pe cladiri sau pe stilpi. In plus a achizitionat sute de brazi pentru a fi decorat orasul: in afara de cei 3 brazi de peste 15 m, au mai fost comandati 11 brazi inalti de pina la 7 metri, 250 brazi de 3 metri, plus 20 de tone de cetina. "O parte dintre pregatiri au fost facute in sensul ca au fost inlocuite ghirlandele din zona Calarasi cu alte noi mai frumoase iar cele vechi sint montate in zona Viziru si Buzaului. De asemenea reteaua de ornamente luminoase a fost extinsa si lucrarile mai continua pentru Bulevardul Dorobanti, Calea Galati dincolo de pod, in cartierul Vidin. De asemenea vor fi montati brazi, impodobiti si iluminati in cartierul Chercea la Caminul Cultural, precum si la cel din Radu Negru, de asemenea in parcul Caporal Musat, in cartierul Vidin in apropierea bisericii, in cartierele tip ANL din Lacu Dulce, Brailita si Apollo, in fata statiei CFR, si multe alte locatii pentru a aduce astfel spiritul sarbatorilor in mijlocul comunitatilor din cartierele orasului. In mod traditional va fi amenajata zona Falezei precum si cea cu fintina cinetica. De asemenea va fi amenajat si Oraselul copiilor pentru a fi inaugurat in data de 19 decembrie. Ca o surpriza, cu aceasta ocazie va fi pus in functiune si tramvaiul de epoca adus de SC “Braicar” in vara acestui an", a explicat viceprimarul Doinita Ciocan. In plus sursa citata a apreciat ca toate lucrarile de pregatire a orasului pentru sarbatorile de iarna se vor finaliza pina in data de 15 decembrie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro