Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Febră mare cu strângerea de semnături pentru candidaţii la preşedinţie

• fie că au montat corturi în oraş, că merg pe stradă după semnături sau aşteaptă să le calce oamenii pragul sediului, partidele din Brăila s-au mobilizat pentru susţinerea candidaţilor la Alegerile Prezidenţiale •  PNL-iştii şi reprezentanţii Alianţei USR-PLUS preferă varianta discuţiilor pe stradă cu oamenii • Pro România Brăila se pregăteşte să strângă semnături separat de ALDE • PSD-iştii au metoda proprie, fără corturi prin oraş

 

Alegerile Prezidenţiale se apropie şi partidele din Brăila s-au mobilizat deja pentru a strânge semnăturile care să permită candidatului pe care îl susţin să se înscrie în cursa pentru Cotroceni. Aşa cum se ştie, fiecare candidat trebuie să adune minim  200.000 semnături la nivel naţional. Astfel că, organizaţiile din teritoriu fie au primit o ţintă anume pe care trebuie să o atingă atunci când vine vorba de judeţul nostru, fie acţionează pe cont propriu în speranţa că vor strânge cât mai multe semnături. Iar metodele sunt diferite: PNL-iştii şi reprezentanţii Alianţei USR - PLUS preferă să meargă pe teren pentru a discuta cu oamenii şi a le cere semnăturile, PMP-iştii aşteaptă oamenii în faţa sediului de partid, PSD-iştii se bazează foarte mult pe activul de partid. Pro România Brăila urmează să adune semnături ceva mai intens, însă deocamdată nu se ştie dacă se bucură sau nu de sprijinul ALDE pe plan local, deşi cele două partide susţin acelaşi candidat.

Redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei” au stat de vorbă cu liderii organizaţiilor locale ale celor mai importante partide care şi-au anunţat până acum implicarea în susţinerea unui candidat la Alegerile Prezidenţiale, pentru a vedea în ce stadiu se află atunci când vine vorba de strângerea de semnături. Niciunul dintre cei intervievaţi nu s-a plâns că nu vor reuşi să atingă numărul de semnături pe care şi l-au propus.

Interesant de precizat este că, potrivit preşedintelui PSD Brăila, Ion Rotaru, pentru candidatura premierului Viorica Dăncilă la alegerile Prezidenţiale, organizaţia are o metodă diferită de a strânge semnăturile, iar baza o constituie activul de partid, destul de numeros.

“Evident că se strâng semnături din toate localităţile. Avem deja un număr însemnat la ora aceasta. Respectiv, circa 9.000 de semnături pe judeţ. Nu am un puls foarte exact, dar pe aici suntem la momentul ăsta. Şi se acţionează în continuare pentru strângerea de semnături. Fiecare organizaţie, fiecare membru din activ are misiunea de a strânge semnăturile. Avem alt tip de organizare. Se poate semna şi la sediu. Oamenii care doresc, trec pe acolo şi semnează”, a declarat Rotaru.

Întrebat dacă a întâmpinat probleme la strângerea de semnături faţă de alte campanii electorale, acesta a precizat că niciodată PSD Brăila nu a avut dificultăţi în a strânge semnături şi că regula se menţine.

 

Liberalii brăileni au strâns deja peste 14.000 de semnături

 

Potrivit preşedintelui PNL Brăila, Alexandru Dănăilă, organizaţia locală a demarat o campanie activă de strângere de semnături pentru candidatura actualului preşedinte, Klaus Iohannis. Acesta a punctat că spre deosebire de alegerile Europarlamentare, acum activul de partid s-a mobilizat mult mai bine. Cu toate acestea, Dănăilă a punctat că liberalii brăileni au mai multe corturi montate în oraş, unde încearcă să adune cât mai multe semnături, pentru că ţinta propusă la nivel naţional este de aproape 3 milioane de semnături, chiar dacă minimul impus este de 200.000.

“Target-ul nostru pentru întreg judeţul este de aproximativ 30.000 de semnături pe care trebuie să le strângem. Şi până în momentul ăsta am strâns 14.128. Cel puţin, atâtea erau la raportarea de luni. Noi ne-am propus să închidem operaţiunea undeva în jurul datei de 18 - 20 septembrie, să le putem verifica şi apoi să le trimitem în format fizic pe toate până atunci. Apoi vor fi alte verificări la Bucureşti. Noi avem în momentul ăsta opt puncte unde se strâng semnături în timpul zilei. Inclusiv la sediul partidului, unde sunt nişte corturi şi steaguri pe care echipa centrală de campanie le-a aprobat pentru această perioadă. Avem acţiuni door to door, adică mergem la uşile oamenilor şi le cerem sprijinul pentru această campanie. Şi bineînţeles, prin reţeaua noastră de partid, care s-a implicat activ şi lucrurile au mers mult mai bine decât la alegerile Europarlamentare”, a declarat Dănăilă, cu precizarea că acţiunile privind strângerea semnăturilor vor continua zilnic.

 

Pro România strânge semnături separat de ALDE la Brăila

 

Deşi am încercat să îl contactăm pe preşedintele ALDE Brăila, senatorul Mihai Ruse nu a fost de găsit pentru a ne preciza în ce măsură organizaţia a reuşit să strângă semnături pentru candidatul independent Mircea Diaconu. Chiar şi aşa, am reuşit să discutăm cu coordonatorul PRO România Brăila, deputatul Emilia Meiroşu, care a punctat că deja a fost demarată campania de strângere de semnături pentru Mircea Diaconu în oraşul nostru, în ciuda faptului că nu a existat vreo discuţie cu ALDE.

“Urmează să creăm şi nişte puncte mobile pe stradă. O să ne ocupăm zilele acestea, pentru că am stat pe la Bucureşti în ultima perioadă. Dar organizaţia strânge semnături. Urmează să ieşim şi în punctele importante ale oraşului să strângem semnături. Nu există un target stabilit, dar noi ne-am propus 15.000 de semnături pentru Mircea Diaconu”, a declarat Meiroşu.

Aceasta a precizat că nu ştie cum va proceda ALDE Brăila în privinţa strângerii de semnături.

 

USR-PLUS, la întâlnire cu oamenii

 

Aşa cum au declarat membrii Alianţei USR - PLUS cu ocazia vizitei lui Dan Barna la Brăila, candidatul lor la Alegerile Prezidenţiale, ţinta pentru judeţul nostru la capitolul strângeri de semnături este de 3.000 - 3.500. La momentul vizitei lui Barna aceştia precizau că au strâns deja peste 1.600 de semnături.

Contactat de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, liderul USR Brăila, Cătălin Stancu, a subliniat că încă se strâng semnături. Mai mult, că începând de joia trecută a fost montat un cort de strângere de semnături şi în oraşul Făurei, unde oamenii s-au arătat extrem de interesaţi de candidatura lui Barna la preşedinţia României.

“Astăzi (n.r. - joi) am amplasat pentru prima oară în oraşul Făurei un cort de campanie şi strângem semnături şi acolo. Chiar în centrul oraşului. Sunt câteva zeci de semnături. La ora 11:00 deja aveau câteva zeci de semnături strânse şi pot spune că merge foarte bine la Făurei”, a afirmat Stancu.

Ulterior, cei din USR-PLUS Brăila au anunţat că au montat un cort de strângere de semnături şi în oraşul Ianca.

 

PMP-iştii strâng semnături «fără să deranjeze»

 

Liderul PMP Brăila, Viorel Botea, a afirmat că pentru susţinerea candidatului lor la Alegerile Prezidenţiale, Theodor Paleologu, se strâng semnături, însă într-un mod care să nu deranjeze pe nimeni. Mai exact, PMP-iştii au montat o masă în faţa sediului de partid, unde aşteaptă ca trecătorii interesaţi să semneze pentru candidatura lui Paleologu. De asemenea, potrivit lui Botea, membrii şi simpatizanţii de partid au primit misiunea de a strânge semnături de la apropiaţi şi vecini. Acesta a aprecizat că ţinta pentru PMP Brăila este una care rezonează cu scorul obţinut de organizaţie la cele mai recente alegeri, deci undeva la 5.000 - 6.000 de semnături.

“În momentul în care vom avea mai multe materiale promoţionale vom ieşi şi pe stradă. Dar dorinţa noastră nu este una de a agasa oamenii, ci de a primi nişte semnături pe bază de dorinţă. Lista de semnături oricum se va strânge normal şi firesc, nu pe alte căi. Să zic aşa. Dar fără să deranjăm oamenii. Nu vom exagera în discuţii privind alţi candidaţi. Noi discutăm despre candidatul nostru, pe care îl considerăm cel mai bun şi pe care îl promovăm. Eu zic că avem destul de mulţi simpatizanţi şi nu ne facem probleme vizavi de strângerea de semnături. Oricum, noi vom face o campanie elegantă, decentă, dat fiind faptul că indiferent ce s-ar spune, din 1990 şi până acum domnul Toader Paleologu este cel mai titrat şi cel mai bine instruit candidat la preşedinţie. Pentru faptul că ştie şi are tot ceea ce îi trebuie: reprezentare internaţională, diplomaţie, limbaj, comportament. Toate la un loc dând o sumă care îl propulsează către poziţia de candidat, zic eu, de prim rang pentru România”, a afirmat Botea.

Precizăm că 22 septembrie este data limită pentru depunerea candidaturilor. Pe 12 octombrie va începe campania electorală, pe 10 noiembrie va avea loc primul tur al Alegerilor Prezidenţiale, iar pe 24 noiembrie este programat al doilea tur de scrutin.
Categorie articol: 

Comentarii