Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Fazaneria Braila creste fazani ornamentali

Din cauza numeroaselor focare de gripa aviara din Braila, anul trecut, una dintre cele mai mari Fazanerii AJVPS din tara, aceea de la Lacu Sarat, a pierdut contracte de 2,5 miliarde de lei vechi, motiv pentru care in acest an, Fazaneria si-a reorientat activitatea spre cresterea de fazani ornamentali. Acestia sint mult mai valorosi, datorita penajului, o adevarata cascada de culori, si sint cautati indeosebi de oamenii instariti care vor sa-si infrumuseteze curtile caselor. "Dupa aparitia gripei aviare, toata productia pentru export a fost blocata si am valorificat-o la intern, iar pentru noul an, ne-am reorientat spre cresterea de fazani ornamentali, care sint cautati de persoane cu dare de mina. Pentru fazanii comuni mai avem foarte putini clienti, din pacate. Anul trecut am avut blocat un export de 10 mii de bucati. Ne-am recuperat doar 30-40 % din valoarea acestora", ne-a declarat Marius Lacatus, contabil AJVPS Braila.
In prezent, in fazanerie sint mai multe specii de fazani ornamentali, iar conducerea AJVPS intentioneaza sa mareasca numarul acestora. La AJVPS Braila sint deja cereri ale unor particulari care doresc sa cumpere fazani ornamentali, mai ales ca pe cit sint de frumosi, pe atit de usor de intretinut sint. "Avem cinci specii de fazan ornamental: Regal, Auriu cu Rosu, Auriu cu Galben, Diamant, Argintiu. Un astfel de fazan costa aproximativ 5 milioane de lei. Speram sa reusim cu acestia sa recuperam pierderile de anul trecut", ne-a declarat Vasile Gurei, paznic de vinatoare din cadrul AJVPS. Preturile fazanilor ornamentali sint net superioare celor de la fazanii comuni. AJVPS a cumparat puii de la crescatori din Oradea si Galati, cu doar citeva sute de mii de lei bucata, iar cind fazanii vor ajunge la maturitate, aproximativ 2 ani, pot fi vinduti cu citeva milioane bune: intre 5 si 10 milioane/ bucata.
Gheorghe Pirlog este unul dintre brailenii care doresc sa cumpere fazani pentru a-si "imbogati" curtea casei: "Am facut o cerere la AJVPS, fiindca vreau fazani ornamentali pentru frumusete, dar si pentru randament, (...) daca e, voi creste si eu, imi plac, sint foarte frumosi. Mi-am amenajat un spatiu in curte si astept sa cumpar fazani ornamentali".
Categorie articol: 

Comentarii