Mergi la conţinutul principal

Fata nevazuta a reformei din sanatate

Nu aveam de gind sa mai scriu nici un articol pentru ca oricum latru la luna si nu ma ia nimeni in seama. Cooperativa "Munca in zadar" functioneaza mai bine ca niciodata. Ceea ce m-a determinat sa nu ma tin de cuvint a fost insa o nefericita sintagma pe care n-o mai auzisem si citisem de vreo 16 ani: "degrevarea medicilor specialisti". Am auzit aceasta sintagma zeci de ani la sutele de sedinte profesionale si/sau de partid la care am participat. E meritul emisiunii de la radio din 18.01.06, moderata vioi si vadit portocaliu, de Victoria Andrei ca m-a determinat sa pun din nou pixul la treaba. Sa reluam: medicilor de medicina generala li s-a spus zeci de ani sa-si inzeceasca eforturile pentru a degreva policlinicile "Ati inteles, bai, tovilor doctori?". Am citat-o pe tov. T care "raspundea" de sanatate.
M-au apucat frisoanele cind la emisiunea cu pricina l-am auzit pe ministrul sanatatii ca medicul de familie trebuie sa-si intensifice actiunile profilactice (care? aerul, apa, hrana, frigul) si ingrijirile la domiciliu ale bolnavilor dupa iesirea din spital (cu ce, cu cine si cind?). O distinsa colega din Bucuresti a elogiat "pachetul", si-a exprimat oarecare ingrijorare privind "implementarea" si... atit. Doi si mai distinsi diabetologi au emis sintagma geniala ca "pentru a fi "degrevati medicii diabetologi"", tratamentul bolnavilor de diabet zaharat tip II sa fie preluat de catre medicii de familie (evident, dupa ce vor fi scoliti). Un medic de familie care se respecta si este respectat are cc. 30 de consultatii pe zi. Socotind ca o consultatie - mai ales la oameni in virsta si mai ales iarna - dureaza cca. 15 minute, se insumeaza cca. 400 minute, adica peste 7 ore de consultatii la care se adauga alte zeci de minute pentru rezolvarea birocratiei infernale in care ne zbatem. Daca mai apar 1, 2, 3 solicitari la domiciliu, se pot depasi cu usurinta 10 ore de munca pe zi.
Rog ca cei in drept sa faca un calcul. Ce suma incaseaza lunar un medic de familie cu cca. 2.500 persoane inscrise, ce cheltuieli are de facut, ce impozit are de platit si cu cit ramine EFECTIV in mina.
O distinsa doamna - mi s-a spus facind o vizita de lucru de citeva minute la dispensarul din cartierul Viziru - a zis: "acest dispensar arata ca o cocina, sa faceti investitii, domnilor doctori!". Bine ca n-a zis tovilor doctori! Era tot un fel de contabila, in totala necunostinta de cauza.
Dar sa revenim:
- medici de alte specialitati din spitale si ambulatoriu nu folosesc denumirile comune internationale (DCI) ale medicamentelor in deja celebrele "Scrisori medicale", folosesc numai denumirile comerciale. In mod normal ar trebui sa foloseasca DCI si eventual in paranteza "preferinta" comerciala. Medicii de familie pierd minute pretioase in discutii (sau dispute) cu pacientii nedumeriti de ce in scrisoare scrie una si tu scrii alta.
- daca vor fi platiti pe "caz rezolvat" si incorsetati intr-un buget restrictiv, medicii din spital vor fi obligati sa scurteze perioada de spitalizare. Astfel vor fi "degrevate" spitalele in dauna medicilor de familie care vor fi obligati sa continue ingrijirile la domiciliu. Cind, cu ce si cu cine o vor face nu intereseaza pe nimeni, mai ales in conditiile in care medicii de familie sint asa de prost platiti, ca nu-si pot permite nici sa faca investitii, nici sa-si angajeze suficiente asistente medicale.
- daca vor fi "degrevati" si medicii diabetologi - fiecare medic de familie se va mai procopsi cu 100 - 200 de retete pe luna in plus.
- Unii medici specialisti continua sa emita "scrisori medicale" de la cabinetele particulare; mai intreb o data in vint. E legal?
In final, semnalez ca domnul ministru Gheorghe Eugen Nicolaescu ii obliga pe medicii de familie prin Ordinul publicat in Monitorul Oficial din 9.12.2005 sa intocmeasca in doua exemplare un "decont de cheltuieli" pentru fiecare pacient.
Sintem obligati sa apelam din nou la DEX. Decont, document cu care se face justificarea unor cheltuieli. Care cheltuieli? S-ar putea presupune ca se "deconteaza" consultatia, nici vorba. Citam integral art. 6/2 "Calculul valorii unei consultatii se face avindu-se in vedere suma contractata per capita cu casa de asigurari de sanatate la numarul de consultatii realizat". Adica daca ai consultatii multe, costul FICTIV al unei consultatii este mai mic, daca ai consultatii putine costul FICTIV al unei consultatii este mai mare. Bizar nu? Dar sa citam din acelasi articol si ultima fraza: "valoarea unei consultatii se stabileste anual urmind sa se modifice, daca este cazul, o data pe trimestru. Complet aberant! N-are nici un dram de logica. Medicul de familie nu e platit (din pacate) la numarul de consultatii, ci in principal la numarul de persoane inscrise, o consultatie completa anuala numita "examen de bilant" fiind platita cu cca. 4.000 (patru mii) lei vechi. Dincolo de defectele lingvistice si logic, "decontul" mai are si un defect tehnico-birocratic. In loc sa stea sa scrie zeci de asemenea deconturi de cheltuieli care nu s-au efectuat - daca totusi asa vrea domnul ministru -, n-ar fi mai simplu sa afisam pe usa bazaconia respectiva ca sa ia tot omul la cunostinta cu cit nu e platit medicul, dar cit l-ar fi costat pe el daca... etc. etc
Asta se numea acum citeva luni "reforma pe piine", dar am facut cataracta tot uitindu-ma dupa "luminita de la capatul tunelului".
Aflu in ultimul moment ca domnul ministru si-a insusit cu entuziasm "chestia" cu diabetul, ceea ce imi reconfirma faptul ca are si sfetnici de foarte proasta calitate.



Definirea unor termeni:
Medic, persoana care pe baza studiilor medicale atestate de o diploma, practica medicina (Dictionar medical).
Medicina, stiinta si arta diagnosticului si tratamentul bolilor (Dictionar medical).
Boala, orice alterare a starii de sanatate (Dictionar medical).
Sanatatea, stare de confort (bine) fizic, psihic si social (Definitia O.M.S.).
Reforma, (1) a innoi, a primeni o stare de lucruri, o conceptie etc. (2) a scoate din uz o unealta, o masina etc. a da la reforma (DEX).
Degreva, a scadea, reduce sarcinile sau obligatiile impuse unei persoane fizice sau unei institutii (DEX).
Sintagma, un grup de doua sau mai multe cuvinte intre care exista raporturi de subordonare (DEX).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro