Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Farmaciile, in pericol de desfiintare

Farmacistii braileni sint revoltati de ordinul emis de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, prin care au fost obligati sa ieftineasca medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala, de la o data impusa. Ministrul nu a tinut cont de stocul existent in fiecare farmacie (la momentul intrarii in vigoare a ordinului), care a fost constituit prin achizitionarea medicamentelor la un anumit pret, mai mare decit noul pret de vinzare, impus de Ministerul Sanatatii. Toate aceste pierderi sint suportate de catre farmacii, fara nici o compensare din partea statului.
"Pentru farmacisti nu exista posibilitatea sa-si recupereze pierderile suferite in urma punerii in aplicare, de la 16 septembrie a.c., a ordinului ministerial privind reducerea preturilor la medicamentele care se elibereaza pe retete. Farmacistii au suferit pierderi de zeci si chiar sute de milioane de lei, din cauza ca au fost nevoiti sa ieftineasca si medicamentele din stocuri", a declarat presedintele Colegiului Farmacistilor Braila, farmacist Profira Constantinoiu. Aceasta a adaugat ca este a patra diminuare de pret din acest an, dupa cele din martie, mai si iunie, care au reprezentat corelatia dintre dolar/euro si leu.
In Braila, deocamdata, nu a fost inchisa nici o farmacie, dupa intrarea in vigoare a acestui ordin, dar exista riscul ca, inregistrindu-se pierderi, in urmatoarele luni sa nu mai poata fi efectuate platile catre bugetul de stat, angajatii farmaciilor sa nu mai poata fi platiti, ajungindu-se astfel la reduceri de personal.
Profira Constantinoiu ne-a declarat ca la protestele de la Bucuresti au participat si membri ai Colegiului brailean. "Am protestat, referitor la aceste diminuari, alaturi de colegii din intreaga tara, la Ministerul Sanatatii si la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, dar nu am fost ascultati", a spus presedintele Colegiului Farmacistilor Braila.
Masura luata de ministrul Sanatatii este benefica, in schimb, atit pentru pacienti, care scot mai putini bani din buzunar, cit si pentru Casele de Asigurari de Sanatate, care deconteaza, din aceleasi fonduri, un numar mai mare de retete.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii