Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Falsificatorul

Aflat, ani la rand, in atentia opiniei publice, pentru atitudinea critica la adresa autoritatilor, dar si in calitate de presedinte al Consiliului Local al Tinerilor (CLT), Dumitru Girbacea, 35 de ani, consultant economic la SC GMT SRL Braila, realizator TV, revine in atentia brailenilor, de aceasta data in calitate de inculpat. El a fost trimis in judecata de catre Parchetul de pe langa Tribunal, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata si complicitate la inselaciune. Concret, Girbacea, spun anchetatorii, impreuna cu un alt membru CLT, Danut Chirila (24 de ani) a pacalit Citi Bank - Sucursala Citifinancial Braila, obtinand cu acte false un imprumut de 15.000 de lei. La scurt timp, ilegalitatea a iesit la iveala, cei doi fiind pusi sub acuzatie. Banca s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma de 18.063 lei - imprumutul propriu-zis plus dobanzi aferente - in conditiile in care inculpatul a achitat doar 3 rate lunare. Girbacea n-a putut fi contactat pentru a-si exprima punctul de vedere, intrucat nu raspunde la numarul de telefon cunoscut.
Dumitru Girbacea a infiintat, impreuna cu alti 26 de braileni, Consiliul Local al Tinerilor (in 2002), asociatie non-profit, avand drept scop crearea unui mediu adecvat pentru promovarea activitatii si reprezentativitatii in randul tinerilor. Celalalt inculpat, Danut Chirila, a fost membru in CLT. In 2005, CLT a primit spre folosinta gratuita, pentru 10 ani, un spatiu in imobilul de pe strada Polona 18. Ulterior, aceeasi asociatie a solicitat trecerea in administrare directa de la CLM a unei suprafete de teren pe Faleza Dunarii, in zona Morii Violatos. Desi nu i-a fost acordata oficial, CLT a folosit in mod efectiv terenul de pe Faleza, "pentru activitati specifice". Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorul Ciprian Butnaru, de la Parchetul Judetean, "constatand ca are nevoie de resurse financiare consistente pentru sustinerea acestor activitati, invinuitul Girbacea Dumitru, in calitate de presedinte, s-a hotarat sa apeleze, ca solutie, la accesarea unui credit bancar. Intrucat el, personal, nu putea obtine un credit deoarece figura ca restantier la Biroul de Credite, invinuitul a apelat la colegul sau de consiliu, invinuitul Chirila Danut, caruia i-a solicitat sa faca un credit pe numele sau, urmand ca ratele sa le plateasca Girbacea. Chirila a fost de acord". Cum Chirila nu era angajat, presedintele CLT s-a oferit sa rezolve problema. Girbacea avea la el o stampila a SC "C Solution" SRL Bucuresti - punct de lucru Braila. El a completat in fals o adeverinta tip de la Citi Bank, din care rezulta ca Danut Chirila ar fi fost angajatul "C Solution" SRL, prezentand date neadevarate. Astfel, a inscris numele managerului "Maftei Catalin" la rubrica "reprezentantul legal al angajatorului" (respectivul era plecat in strainatate in acel moment), a inscris numele fictiv "Ionascu Violeta" la "director resurse umane" si, in final, a semnat, aplicand stampila firmei. In continuare, Girbacea a copiat de pe Internet modelul unei carti de munca si, cu ajutorul unui soft, a modificat inscrisul, completand, tot el, rubricile corespunzatoare cu numele "Chirila Danut" si a aplicat stampila SC "C Solution" SRL. In baza acestor acte false, Chirila a intrat in posesia unui imprumut de 14.990 lei (pe 9 mai 2007), banii ajungand, in final, la Dumitru Girbacea.
Pe 20 decembrie 2007, Citi Bank a sesizat IPJ Braila, in legatura cu imprumutul obtinut pe cai necinstite, oamenii legii demarand cercetarile specifice. In februarie 2008, ITM Braila a comunicat organelor de ancheta ca Danut Chirila nu figureaza incadrat cu contract individual de munca si ca SC "C Solution" SRL - punct de lucru Braila nu este inregistrata la respectiva institutie. Culmea, "Ionascu Violeta", cea care figura la "director resurse umane", il cunostea pe Girbacea pentru ca "ambii au avut copiii la aceeasi gradinita". Potrivit raportului de expertiza grafoscopica atasat la dosarul cauzei, scrisul depus pe adeverinta de salariu si carnetul de munca a fost executat de Dumitru Girbacea, la fel semnaturile contrafacute. Procurorul care a coordonat ancheta precizeaza ca ambii invinuiti "au avut o atitudine sincera si au recunoscut comiterea faptelor".
Like / Share

Comentarii