Mergi la conţinutul principal

Faleza, invadată de Ziua Marinei

Conform estimărilor jandarmilor, care au avut misiunea de a asigura ordinea în zonă, mai mult de 3.000 de brăileni au asistat, ieri dimineaţă, la tradiţionala serbare marinărească prilejuită de sărbătoarea Sfintei Maria, protectoarea Marinei Române. Ca de obicei, manifestările organizate de Serviciul Fluvial în colaborare cu Primăria Brăila au debutat cu defilarea marinarilor militari, cu onorul dat drapelului de luptă şi cu o scurtă slujbă religioasă. Tradiţionala lansare la apă a ancorei de flori, în memoria eroilor marinari căzuţi la datorie în războaiele secolului trecut, a completat partea mai sobră a ceremoniei. A urmat un foarte scurt exerciţiu de luptă, în timpul căruia două monitoare ale Serviciului Fluvial au simulat respingerea atacului unui inamic, trăgând cu armamentul greu de la bord. Bubuiturile tunurilor şi ale mitralierelor de calibru mare i-au făcut să tresară pe privitorii mai sensibili de pe mal. După ce joaca de-a războiul s-a terminat, prin faţa mulţimii au defilat câteva nave civile - împingătoare din dotarea unor societăţi comerciale, şalupe, ambarcaţiuni private. Printre acestea s-au aflat, ca de obicei, şi "regina-mamă" a flotei brăilene, nava cu zbaturi "Borcea", care i-a aparţinut regelui Ferdinand, dar şi nava de croazieră "Lacu Sărat", ce aparţine Primăriei Brăila.
Jocurile marinăreşti au fost patronate de Zeul Neptun, întruchipat, ca în fiecare an, de actorul Florin Chiriac. Sub supravegherea zeului, a primit botezul apei un tânăr "ghiborţ", înrolat recent în Flotila Fluvială, care a fost săpunit bine, "bărbierit" cu un ditamai briciul din lemn, apoi udat din cap până în picioare, ca să ştie că de-acum apa o să fie viaţa lui. Marinarii cu vechime au salutat botezul său cu o întrecere de bărci. S-a concurat la două categorii: echipaj de doi şi de şase plus unu, iar cei mai forţoşi şi mai determinaţi dintre vâslaşi s-au ales cu premii şi diplome de merit.
Ca de fiecare dată, cele mai aşteptate momente au fost, bineînţeles, probele "porcul la şcondru" şi "vânătoarea de raţe". Primii tineri care s-au aventurat pe bârna unsă cu vaselină, pentru a ajunge la steguleţul roşu din vârf, au căzut care mai de care mai dramatic, spre amuzamentul general al spectatorilor de pe mal. Văzând cum stă treaba, unul dintre cei înscrişi în cursă a adoptat altă tactică: s-a prins cu mâinile şi picioarele de bârna lunecoasă şi, astfel agăţat, a reuşit să se târască până aproape de vârf. Chiar a pus mâna pe steagul roşu, însă ceilalţi competitori au protestat vehement, cerându-i să îl lase acolo, fiindcă nu aşa se procedează. "Trebuie să mergi pe bârnă, băi, nu să te târăşti ca gândacii", i-a strigat cineva. Până la urmă, şi cel care a ajuns până la steag a trişat puţin, în sensul că a a făcut câţiva paşi pe bârnă, după care s-a dezechilibrat, dar nu a căzut în apă, fiindcă s-a prins cu mâinile de şcondrul alunecos şi, din încă vreo două mişcări, a reuşit să ajungă până la capăt şi să înşface trofeul. Pentru că a şi mers puţin pe bârna alunecoasă, concurentul a fost declarat câştigător şi i s-a dat purcelul. Se numeşte Marian şi, după cum i-a mărturisit Zeului Neptun, este a patra oară când când pune mâna pe premiu. Întrebat ce va face cu purcelul, Marian a spus că, la fel ca dăţile trecute, o să încerce să îl îngraşe cât mai mult pentru masa de Crăciun.
La ultima probă, vânătoarea de raţe, strădaniile celor care au încercat să prindă păsările eliberate în apă au stârnit, de asemenea, hohote de râs pe mal. Însă, spre deosebire de anul trecut, când trei raţe au reuşit să scape de urmăritori, de data aceasta toate au fost capturate.

Fără incidente

Ieri, începând cu ora 9.00, peste 70 de jandarmi au acţionat pe timpul activităţilor organizate cu prilejul "Zilei Marinei". În ciuda prezenţei masive a cetăţenilor pe Faleza Dunării, nu au fost înregistrate incidente. "Deşi au fost foarte mulţi brăileni la activităţile organizate astăzi (n.r.- miercuri) nu s-au înregistrat evenimente nedorite, brăilenii au înţeles mesajul forţelor de ordine. Sperăm ca şi în următoarele zile, până la sfârşitul săptămânii, la celelalte activităţi organizate cu ocazia «Zilelor Brăilei», totul să decurgă normal", a precizat plt. Sorin Neftode, din cadrul Compartimentului Relaţii Publice al Jandarmeriei Brăila.
Reamintim că în perioada 13 - 19 august, aproximativ 150 de jandarmi execută misiuni de asigurare a ordinii publice pe timpul evenimentelor desfăşurate cu ocazia "Zilelor Brăilei". Alături de jandarmi, în dispozitiv se află şi lucrători ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braila şi ai Poliţiei Locale. 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro