Mergi la conţinutul principal

Facturile la apă, luate la verificat de către Primărie şi CUP Dunărea

• măsura vine în urma unei sesizări făcută publică de către liberali, potrivit căreia ar exista brăileni care plătesc servicii de canalizare, deşi nu beneficiază de aşa ceva • reclamaţia nu s-a confirmat, aşa cum a susţinut primarul Marian Dragomir, dar au fost luate la verificat toate facturile, pentru a vedea dacă există totuşi asemenea cazuri în oraş • Aurel Simionescu, fostul primar, a explicat de unde au pornit aceste acuze ale unor cetăţeni că plătesc nişte servicii pe care nu le au • consilierii judeţeni liberali au vrut să-l mandateze pe  preşedintele CJ să-i reprezinte în ADI Dunărea, pentru a elimina taxa pe apa de ploaie • proiectul nu a fost, însă, introdus pe ordinea de zi

 

Primăria Municipiului şi operatorul “CUP Dunărea” au luat la verificat fiecare factură de apă-canal pentru a vedea dacă există cetăţeni taxaţi pentru servicii de canalizare, deşi nu beneficiază de aşa ceva. Totul vine după ce liberalii brăileni au făcut public un caz în care locuitorii unei străzi din municipiu plăteau canalizarea, deşi strada respectivă nu era canalizată. În urma verificărilor efectuate punctual pe această sesizare, primarul Marian Dragomir a declarat, în conferinţa de presă de la PSD de vineri, că nu se confirmă cele afirmate de PNL şi poate demonstra cu copii ale facturilor localnicilor respectivi.

Pentru a nu mai exista şi alte plângeri de acest gen, municipalitatea şi-a luat măsuri de precauţie, astfel că lucrătorii “CUP Dunărea” au început verificarea miilor de facturi pentru a vedea dacă sunt , totuşi, situaţii de acest gen. “Cei de la PNL spun lucruri multe. M-aţi întrebat la o conferinţă de presă despre cazul unor cetăţeni de pe o stradă care, din afirmaţiile domnului consilier judeţean Dănuţ Lungu, plăteau canalizare, deşi nu aveau canalizare. Vă trimit copii după facturi ca să vedeţi că nu plătesc canalizare, dacă nu au canalizare. Pe factura lor nu veţi observa plata serviciilor pentru canalizare. Acest lucru i-a fost transmis şi domnului Dănuţ Lungu, cu rugămintea de a nu mai dezinforma atâta. Pe strada respectivă unde s-a făcut punctual acuzaţia, nu există asemenea cetăţeni. Acum, verificăm absolut toate străzile, pentru a vedea dacă există vreo astfel de situaţie sau nu. Domnul Mangiurea mi-a dat un răspuns că nu sunt cetăţeni care să plătească servicii de canalizare, dacă nu au canalizare. Dar acum verifică efectiv fiecare stradă, în paralel cu activitatea pe care o desfăşoară. Iau casă cu casă, factură cu factură la verificat.  Eu vreau ca plângerile acelea să fie verificate cu acte!”, a declarat Dragomir. Mai mult, edilul municipiului intenţionează să procedeze ca în cazul reclamaţiilor vizavi de străzile neasfaltate şi care în acte ar fi figurat asfaltate. Aici vorbim de încărcarea pe site-ul Primăriei a unei hărţi cu străzile canalizate şi necanalizate din municipiu. “Au existat, la un moment dat, acuzaţii că sunt străzi neasfaltate în municipiul Brăila care figurează în acte asfaltate. Am luat inventarul tuturor străzilor, le-am postat pe site. Toţi cetăţenii care doresc să verifice acest lucru, intră pe site-ul Primăriei Municipiului Brăila, unde găsesc un link, se numeşte «Hartă Străzi Brăila», accesează acel link şi se deschide efectiv harta Brăilei. Cele de culoare gri sunt asfaltate, cele de culoare albastră au piatră cubică, iar cele de culoare cărămizie sunt neasfaltate, au pietriş! La fel cred că o să fac şi cu străzile cu şi fără canalizare, unde se plăteşte, unde nu se plăteşte, ca să încheiem acest subiect! De fiecare dată, sunt mulţi care lansează acuzaţii false şi noi stăm şi verificăm, e corect să verificăm, dar eu vreau ca acele persoane care lansează acuzaţii să ne ajute cu o factură. Chiar le-aş mulţumi mult dacă ne-ar ajuta cu o factură! O să-l dau afară pe cel de la facturare, nu pe domnul Mangiurea!”, a adăugat acesta.

 

Simionescu: «Am găsit butoaie de murături, plăpumi şi alte minuni în canalizare»

Aurel Simionescu, fostul primar al municipiului şi actual consilier al edilului şef Marian Dragomir, a ţinut să facă anumite precizări despre canalizarea străzilor municipiului, mai ales că pe timpul mandatelor sale s-au derulat mai multe proiecte de  acest gen. Acesta a dat chiar exemplul străzii pe care locuieşte, din cartierul Radu Negru, unde nu există canalizare pentru apa pluvială, dar există şanţuri prin care apa de ploaie se scurge până în capătul străzii, unde există aşa-zisele geigere (guri de scurgere), cu ajutorul cărora apa ajunge, într-un final, în canalizare. Mai mult, Municipalitatea a luat decizia de a monta canalizări în tot oraşul, tocmai pentru ca cetăţenii să nu mai arunce apa murdară în mijlocul străzii, aşa cum se întâmpla în unele cartiere, potrivit lui Simionescu. “Noi am pus canalizarea tocmai ca să nu mai aruncăm zoaiele în mijlocul străzii sau undeva pe la un geiger care e aproape de noi şi ne ducem şi punem acolo. De-asta am găsit butoaie de murături, şi plăpumi şi alte minuni în canalizare. Există o multitudine de situaţii. Eu exclud ideea că o stradă, chiar dacă sunt doar 10 case, să fie în situaţia de a se factura serviciul de canalizare, în condiţiile în care ea nu este canalizată. (…) Eu vreau să vă spun ceva. Este posibil să existe cazuri izolate. Viaţa bate filmul, uneori. Au existat diverse abordări prin care s-a rezolvat treaba stradală apă-canal. Spre exemplu, a fost programul ISPA, prin care s-au făcut şi canalizare gospodărească, şi canalizare stradală. Dacă plouă, există geigere şi se scurge apa. Pe programul european, s-a făcut numai canalizarea gospodărească. Deci pe stradă, nu este canalizare de apă pluvială, ci doar pentru apa gospodărească. E conducta de canalizare făcută special pentru treaba asta, nu intră apa pluvială. Numai că, în capătul străzii, cum e strada pe care locuiesc eu, există preluare de apă pluvială. Strada are o anumită pantă, iar apa se scurge de la un capăt la altul, apoi în acel canal care se duce în geigerele respective. Apa pluvială nu este colectată din faţa curţii mele, ci în capătul străzii, unde intră în canal. Atunci, unii dintre cetăţeni spun «De ce să plătesc eu apa pluvială pentru că la mine nu sunt geigere?», dar apa se duce în canalizare. Mai este situaţia în care pe stradă canalizată, unii cetăţeni nu s-au racordat la canalizare. Aşa cum sunt cetăţeni încă în oraş care nu au canal în curte. Şi este o discuţie veche … S-au tăiat canalele de pe stradă şi iau apă de la vecini. Aici începe o discuţie despre faptul că noi am făcut un efort, am canalizat strada, iar cei mai mulţi s-au racordat la aşa ceva. Sunt aşa numitele «house-connection», deci nu e legat fiecare cetăţean la canalizare, ci câte 2-3 cetăţeni legaţi la un cămin şi din acel cămin se duce la canalizarea stradală, tocmai ca să nu se înţepe toţi în ţeava de canalizare”, a explicat Aurel Simionescu.

 

Scandalul pentru eliminarea taxei pe apa de ploaie a ajuns şi în CJ Brăila

Consilierii judeţeni PNL Brăila au comentat încă de la începutul şedinţei ordinare de vineri, faptul că nu le-a fost băgată în seamă o expunere de motive privind mandatarea preşedintelui Consiliului Judeţean ca să rezolve problema eliminării taxei pe apa de ploaie din facturile CUP Dunărea. Liberalul Dănuţ Lungu a cerut lămuriri precise în privinţa faptului că iniţiativa consilierilor PNL nu s-a regăsit pe ordinea de zi, deşi a fost depusă la secretariatul instituţiei încă din 20 octombrie.

“După depunere, această iniţiativă şi-a urmat cursul firesc. A fost înregistrată, analizată. Dar acest demers al dumneavoastră implică o serie de demersuri ulterioare pentru a fi transformat într-un proiect de hotărâre şi pus pe ordinea de zi. Necesită şi o analiză de specialitate. De la nivelul aparatului propriu de specialitate, s-a solicitat o analiză atât din partea CUP Dunărea, cât şi din partea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară. În urma răspunsului pe care îl vom primi, vom formula din partea aparatului de specialitate a CJ Brăila propunerea de înaintare şi adoptare a hotărârii sau de respingere a acesteia”, a explicat secretarul judeţului Dumitrel Priceputu.

Ulterior, subiectul a degenerat după ce consilierul judeţean PND, Simona Drăghincescu a intervenit pentru a atrage atenţia că demersul liberalilor este populist, deoarece şi ex-deputatul PNL Alexandru Nazare a încercat să modifice legea pentru a rezolva această problemă, însă iniţiativa a picat în Parlament cu un vot covâşitor. Liberalii au protestat şi au dat ca exemplu faptul că CLM Buzău a eliminat apa pluvială de pe facturi.

La rândul său, preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a ţinut să atragă atenţia că hotărârea CLM Buzău în acest sens a fost deja atacată de Prefectură, prin urmare Brăila nu ar trebui să repete aceeaşi greşeală şi să încalce legea.

“Ştiu că cei de la CUP Dunărea au deja două formule pentru reducerea apei de ploaie din factura cetăţenilor. Le vom trimite la ANRSC (n.r. - Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice). După ce vom avea acordul şi vom fi asiguraţi că legea ne permite acest lucru, atunci vom intra în Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară, unde eu sunt vicepreşedintele - şi nu trebuie să mă împuterniciţi dumneavoastră, că îmi fac atribuţiile. Dar oricum este imoral să îmi propuneţi dumneavoastră, consilier PNL, asta, pentru că nu m-aţi votat preşedinte să mă împuterniciţi acum! (...) Mai mult decât atât, vă spun că tot noi vom rezolva această problemă, nu dumneavoastră!”,,a declarat Chiriac.

În semn de protest pentru că proiectul propus de ei nu a fost luat în seamă, cei 9 consilieri judeţeni PNL prezenţi la şedinţă s-au abţinut la votul pentru aprobarea ordinii de zi, astfel că aceasta a trecut, dar doar cu 21 de voturi “pentru”.

Precizăm că de la şedinţă au absentat liberalii Alexandru Dănăilă, Florin Cîrligea şi Vasile Constantin Varga.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro