Mergi la conţinutul principal

Facilitati pentru tinerii care acceseaza Programul "Sapard"

Comisia Europeana a aprobat, recent, o serie de modificari si completari propuse de Romania pentru Masurile 1.1, 3.1 si 3.4, ale Programului "Sapard", prin Adresa DGAGRI (Directia Generala pentru Agricultura din cadrul Comisiei Europene) nr. 23.886/2005. Prin operarea lor, se spera o implementare mai buna a Programului "Sapard" in Romania si o crestere a numarului de beneficiari. In acelasi timp, se asigura facilitarea accesarii Programului prin simplificarea procedurilor.
Principalele modificari se refera la cresterea gradului de cofinantare, a valorii maxime eligibile pentru proiecte si la extinderea ariei de potentiali beneficiari. Marea noutate: odata cu aceste modificari, creste si adresabilitatea Programului, prin acceptarea pentru finantare si a societatilor cu capital mixt privat si de stat, cu conditia ca actiunile detinute de stat sa nu depaseasca 25% din totalul capitalului societatii respective.
Foarte important, persoanele sub 40 de ani care vor accesa Programul "Sapard" vor beneficia de facilitati suplimentare, respectiv gradul de cofinantare privata va scadea cu 5%, iar daca investitia se realizeaza in zonele montane, cofinantarea privata scade pina la 15%. In general, facilitatile pentru investitiile in zonele montane sint substantiale fata de cele din zonele joase.
La Masura 3.1 , daca pina acum valoarea totala eligibila nu putea depasi 500.000 euro, de acum inainte ea poate sa ajunga la 2.000.000 euro, pentru proiecte de investitii in fermele de crestere a animalelor si pasarilor - se accepta doar daca obiectivul proiectului este implementarea integrala a normelor europene la nivelul fermei. Tot la aceasta masura creste cofinantarea publica pentru proiectele depuse de persoane de pina la 40 de ani, astfel incit contributia publica va fi de 55%, iar cea privata de 45%.
In cazul Masurii 3.4., valoarea totala eligibila poate sa ajunga la 500.000 euro pentru proiectele de investitii in acvacultura, in conditiile in care pina acum nu putea depasi 200.000 euro.

Modificari procedurale

Pentru toate masurile acreditate ale Programului "Sapard" se vor aplica si alte modificari de ordin procedural, printre care cele mai importante se refera la: simplificarea procedurii de verificare a cererilor de plata prin descentralizarea sistemului de verificare la nivel regional. Astfel, cererile de plata vor fi analizate in detaliu la nivel regional, iar la nivel central se vor efectua verificari doar prin sondaj, pe baza analizei de risc. Pina acum, cererile de plata erau verificate in detaliu atit la nivel regional, cit si central. Masura este menita deopotriva sa scurteze considerabil si termenele de efectuare a platilor.
Pentru unitatile de procesare carne, produse din carne, lapte si produse lactate, solicitantul va depune un Program de restructurare a activitatii pina in 2007 sau pina in 2009, aprobat de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. La selectie, cererile de finantare primesc 15 puncte pentru Programul de restructurare a activitatii pina in 2007.
Pentru eliminarea intirzierilor in verificarea proiectelor, au fost delimitate foarte clar si competentele Agentiei "Sapard", Birourilor Regionale de Implementare a Programului Sapard (BRIPS) si Serviciilor Tehnice Delegate (STD) din cadrul Directiilor pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR). Astfel, in competenta BRIPS ramine verificarea conformitatii, evaluarea-selectarea cererilor de finantare, verificarea dosarelor de achizitii si a contractelor incheiate de beneficiari cu furnizorii acestora. La nivelul Agentiei se verifica prin sondaj cererile de finanatare si contractarea proiectelor selectate. STD verifica proiectele pe teren, pentru a asigura respectarea conditiilor.
Pentru investitiile mai mari sau egale cu 50 000 euro, Planul de afaceri trebuie sa demonstreze nu numai viabilitatea investitiei realizate cu fonduri "Sapard", ci si a fermei, in ansamblul ei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro