Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Facilitati fiscale pentru absoventi

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) ofera facilitati fiscale absolventilor care se angajeaza in termenele prevazute de lege. Tinerii aflati in cautarea unei slujbe, care doresc sa beneficieze de prevederile Legii nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, trebuie sa se inregistreze in evidenta institutiei brailene intr-o perioada de 60 de zile de la data absolvirii.
Din bugetul asigurarilor pentru somaj, conform Legii nr.76/2002, absolventii pot beneficia de prime de incadrare. Astfel, absolventii institutiilor de invatamint si absolventii scolilor speciale, in virsta de minimum 16 ani, care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima egala cu un salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data incadrarii.
Acest drept se solicita in termen de maximum 60 de zile de la data angajarii. "Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a acestei indemnizatii, cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, pina la expirarea perioadei de acordare a acesteia. Acest drept se solicita in termen de maximum 60 de zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajarii", se precizeaza intr-un comunicat al AJOFM.
Tot din bugetul asigurarilor pentru somaj se acorda prime de instalare, neimpozabile, egale cu nivelul a sapte salarii minime brute pe tara garantate in plata, in vigoare la data instalarii. Aceasta prima se acorda persoanelor care in perioada in care beneficiaza de indemnizatii de somaj se incadreaza, cu program normal de lucru, pentru o perioada de cel putin 12 luni, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul. Prima se restituie integral de catre angajat daca, intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, inceteaza raporturile de munca din motive imputabile lui. Prima de incadrare, neimpozabila, egala cu nivelul a doua salarii minime brute pe tara garantate in plata, se acorda persoanelor care in perioada in care beneficiaza de indemnizatii de somaj se angajeaza, cu program normal de lucru, pentru o perioada de cel putin 12 luni, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care au domiciliul stabil. Reprezentantii AJOFM au precizat ca prima se restituie integral de catre angajat daca, intr-o perioada mai mica de 12 luni, de la data incadrarii in munca, inceteaza raporturile de munca din motive imputabile salariatului. Informatii suplimentare se pot obtine de la AJOFM Braila cu sediul in municipiul Braila, B-dul Dorobantilor, nr.603-605, tel./fax 0239/611519.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii