Mergi la conţinutul principal

Fabrica de confecţii «Blazer», val de demisii pentru neplata salariilor

• mai multe angajate ale societăţii şi-au dat demisia pe 10 octombrie anul acesta, însă nici până astăzi nu au primit decizia de încetare a contractului de muncă • femeile nu sunt obligate să stea în perioada de preaviz, pentru că în cererea de demisie au motivat faptul că angajatorul nu le-a mai achitat salariile încă din luna august • decizia de încetare le ajută pe fostele angajate să-şi găsească mai repede un alt loc de muncă, atâta timp cât noul angajator va primi o subvenţie din partea statului, ele având vârsta peste 45 de ani • ITM a fost în control şi a dispus măsuri

 

Situaţie incredibilă la fabrica de confecţii “Blazer” din municipiu. Mai multe angajate au demisionat pentru că nu şi-au mai primit salariile începând cu luna august, însă angajatorul refuză să le înmâneze decizia de încetare a raporturilor de muncă. Femeile, trecute de 45 de ani, susţin că au nevoie de această decizie pentru a se putea înscrie în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila, iar noul angajator să beneficieze de subvenţii de la bugetul de stat. Inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila au mers în control şi au trasat nişte măsuri societăţii “Blazer”. În caz contrar, firma riscă amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 lei. Mai mult, ITM a transmis că urmăreşte situaţia zi de zi, fiind cea mai mare “avalanşă” de demisii la o societate din ultimii ani, la Brăila.

Ieri, un grup de angajate a stat de vorbă cu redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, afirmând că administratorul societăţii le forţează să stea în perioadă de preaviz, deşi în cererile de demisie a fost invocat articolul 81, alin. 1 din Codul Muncii, care prevede că, dacă angajatorul nu şi-a respectat obligaţiile asumate în contractul individual de muncă, angajatul nu este obligat să stea în preaviz. “Suntem angajate la SC Blazer SRL de peste 20 de ani. Noi vrem să plecăm la altă societate. Pentru că avem vârsta peste 45 de ani, ne lovim de o decizie cu care trebuie să mergem la Şomaj (AJOFM - n.r.) ca societatea la care ne angajăm să ne ia de acolo (din evidenţele AJOFM - n.r.). Dumnealui, directorul adminsitrativ, nu vrea să ne semneze decizia. Firma Blazer e în insolvenţă, e preluată de o firmă de avocatură din Bucureşti. Ne-am dat demisia pe 10 octombrie, iar astăzi (ieri -n.r.) ni s-a spus că trebuie să stăm în preaviz 45 de zile. Noi i-am zis că nu suntem directori ca să stăm 45 de zile. Suntem simple muncitoare. Noi ne-am dat demisia conform articolului 81 alineatul 1 din Codul Muncii care spune că atât timp cât angajatorul nu şi-a respectat drepturile salariale faţă de angajat, noi nu suntem obligate să stăm în preaviz. Mă forţează să stau în preaviz şi nu ne-a dat salariile din august! Ne-a zis că pe el nu-l interesează legea, cică să stăm 45 de zile în preaviz. Plecăm pentru că nu ne-a dat salariile, iar anul acesta, am intrat în concediu fără plată. Am avut treabă, n-am avut, am intrat în concediu forţat. Stăm peste program dacă are el un «firicel» de comandă. Am înţeles toate aceste lucruri, dar acum??? (...) Nu ne mai întoarcem indiferent ce ne-ar promite. O să întârzie iar salariile”, ne-au povestit femeile care au dorit să rămână sub protecţia anonimatului. Mai trebuie menţionat faptul că acestea sunt plătite - teoretic - cu salariul minim de economie.

Administratorul SC “Blazer” SRL, Marian Rădoi, nu a putut fi contactat telefonic de redactorii “Obiectiv - Vocea Brăilei”, iar la birou a fost de negăsit.

 

ITM a fost în control şi a dispus măsuri

De la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Brăila ni s-a transmis că situaţia angajatelor este cunoscută, în luna octombrie a avut loc un control, iar de atunci inspectorii monitorizează situaţia zi de zi. “Controlul a fost făcut pe 18 octombrie. Vizavi de cererile de demisie înaintate de angajaţi, măsura dispusă a fost următoarea: angajatorul să clarifice raporturile juridice de muncă în situaţia salariaţilor care au depus cererea de încetare a contractului de muncă, ţinând cont că demisia operează încetarea contractului de muncă în mod unilateral, iar salariatul poate demisiona fără preaviz - şi aici insist, fără preaviz! - dacă angajatorul nu-şi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă. Acei oameni vor decizia de încetare. O altă măsură a fost ca angajatorul să facă dovada plăţii salariilor prin semnarea statelor de plată, precum şi prin alte documente justificative care demonstrează efectuarea plăţii către salariaţi pentru toţi cei care au încetat activitatea în luna octombrie 2018, conform prevederilor art. 168 din Codul Muncii. O altă măsură dispusă a fost aceea de a se achita de obligaţia acordării salariaţilor tuturor drepturilor ce le decurg din lege din contractul colectiv de muncă aplicabil şi din contractele individuale de muncă, pentru că nu vorbim doar de salarii, ci şi de concedii de odihnă neefectuate, pentru care trebuie să acorde compensarea în bani. Ca termen de informare, societatea are obligaţia de a ne informa după data de 15 noiembrie, urmând ca, în cazul în care angajatorul nu-şi duce la îndeplinire măsurile dispuse prin procesul verbal de control, să fie sancţionat contravenţional. Amenda este de la 5.000 la 10.000 lei. Vom merge în control, verificăm realizarea măsurilor şi, dacă nu sunt realizate, se aplică sancţiunea contravenţională. Aceasta este o situaţie care rămâne în atenţia noastră şi o urmărim zi de zi, pentru că sunt destule cazuri de genul acesta la acea societate”, ne-a declarat Liviu Arhire, inspectorul şef al ITM Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro