Mergi la conţinutul principal

Faţada - pericol public de pe strada Mihai Eminescu, tratată cu duhul blândeţii

• firma care deţine clădirea al cărei zid exterior s-a prăbuşit peste trotuar înainte de Crăciun a primit doar un avertisment din partea Poliţiei Locale • măsura a fost luată pe considerentul că proprietarul a făcut demersuri pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie şi că documentul a fost eliberat abia la începtul lunii decembrie • afaceristul Gheorghe Puşcaşu, proprietarul de facto al clădirii, ne-a declarat că a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a consolida faţada cu probleme, însă nu a fost sprijinit de autorităţile locale • Primăria spune că nu a putut elibera mai repede autorizaţiile necesare, atât timp cât de la dosar lipsea avizul Direcţiei pentru Cultură

 

Firma “Venta Prodcom” SRL, proprietarul imobilului de pe Str. Mihai Eminescu, nr. 44, a fost sancţionată doar cu avertisment de Poliţia Locală după ce partea superioară a faţadei s-a prăbuşit pe trotuar, duminică, 23 decembrie. Incidentul putea avea urmări foarte grave, însă, din fericire, la ora 17.00, când s-a întâmplat, nu a trecut nimeni prin zonă, astfel că nu au existat victime. “Firma Venta Prodcom, cea care deţine clădirea afectată, nu a fost sancţionată cu amendă deoarece a fost operativă şi a eliberat imediat molozul de pe trotuar şi carosabil. Firma în cauză a fost amendată de trei ori până acum pentru că nu s-a implicat în consolidarea faţadei degradate. Ultima sancţiune a fost aplicată în luna aprilie anul curent. De data aceasta, însă, i s-a aplicat doar avertisment, deoarece a demonstrat că a făcut demersuri pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie şi că i s-a eliberat autorizaţia respectivă abia recent, după ce deja a început sezonul rece. Proprietarul a fost somat să înceapă operaţiunile de refacere a faţadei imediat ce vremea o va permite. Până atunci, trebuie să ia măsuri pentru securizarea zonei”, ne-a declarat Georgică Tănase, directorul Poliţiei Locale Brăila.

După cum v-a mai informat cotidianul nostru în urmă cu câteva luni, clădirea respectivă, situată vizavi de sediul Serviciului de Utilitate Publică, Administrare Fond Locativ şi Cimitire (SUPAFLC), îi aparţine firmei “Venta Prodcom” SRL controlată de afaceristul brăilean Gheorghe Puşcaşu. Firma în cauză a fost amendată de Poliţia Locală de mai multe ori, în perioada 2017 - 2018, cu sume modice, de maxim 200 lei, prevăzute într-o hotărâre de Consiliu Local, pentru că nu a luat măsuri de consolidare şi restaurare a faţadei degradate. Astă primăvară, Gheorghe Puşcaşu, care mai administrează şi firma de construcţii “P&G Construct” SRL, a reacţionat faţă de aceste amenzi repetate. Acesta afirma că are intenţia de a repara faţada, însă nu ar fi fost lăsat de autorităţile locale, care nu vor să-i dea autorizaţie de construcţie, nici măcar în regim de urgenţă. Primăria ne-a informat la vremea respectivă că autorizaţia nu se poate elibera deoarece proprietarul clădirii nu a primit aviz de la Direcţia pentru Cultură, ca să poată interveni asupra faţadei. Până la urmă, la începutul verii, Gheorghe Puşcaşu a acoperit faţada degradată cu o plasă verde, spunând că va face consolidarea imediat ce va primi autorizaţiile necesare. Până la această dată, clădirea a rămas în acelaşi stadiu, astfel că până la urmă o parte din zidul exterior a cedat şi s-a prăbuşit.

În data de 23 decembrie, la scurt timp după producerea incidentului, Gheorghe Puşcaşu a fost văzut la faţa locului degajând, împreună cu doi angajaţi, molozul şi resturile de la etajul clădirii. La ora actuală, faţada cu probleme este acoperită cu plasă verde, iar porţiunea de trotuar din faţa acesteia este delimitată cu benzi de semnalizare, pentru ca pietonii să ocolească zona.

Gheorghe Puşcaşu, proprietarul de facto al clădirii, ne-a declarat, că a primit autorizaţia de construire de la Primărie abia pe 18 decembrie, acesta fiind motivul pentru care încă nu a consolidat complet faţada cu probleme. “Noi am avut inspiraţia de a turna, totuşi, nişte stâlpi de susţinere, de la subsol până la nivelul etajului, că altfel ar fi căzut tot zidul, nu doar partea superioară. N-am consolidat până sus pentru că nu ne-au dat autorizaţie nici măcar în regim de urgenţă, deşi le-am tot spus că există pericol de prăbuşire. Am avut nevoie de acel aviz de la Direcţia pentru Cultură, pe care l-am primit abia în luna octombrie, după ce am parcurs o birocraţie întreagă. Asta e situaţia la Brăila... În alte oraşe, cum ar fi Aradul de exemplu, Primăria ajută proprietarii să obţină gratuit autorizaţiile necesare, iar dacă nu ai bani să te ocupi de renovarea clădirii te ajută şi cu bani, sub formă de credit care trebuie plătit în 5 ani”, ne-a spus Puşcaşu. Acesta dă asigurări că nu va aştepta primăvara pentru a începe operaţiunile de consolidare a faţadei cu probleme. “Deja am început să lucrăm, dar nu pot să dau un termen pentru finalizare, deoarece nu ştiu cum va fi vremea”, ne-a mai declarat Gheorghe Puşcaşu.

Conducerea Primăriei spune că nu s-a putut elibera mai devreme autorizaţia de construire, atât timp cât nu a fost tot dosarul complet. “Proprietarul în cauză a primit în data de 9 octombrie avizul de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, iar pe 24 octombrie a depus la Primărie documentaţia pentru obţinerea autorizaţiei de construire. Dosarul nu era complet, mai lipseau nişte documente din partea altor instituţii, iar proprietarul a fost notificat în acest sens. Acesta a mai depus odată actele în data de 5 decembrie, de data aceasta fiind totul în regulă. Autorizaţia a fost eliberată în data de 10 decembrie, la cinci zile după depunerea dosarului. Dacă dânsul afirmă că a primit-o pe 18 decembrie, probabil că atunci s-a dus să o ridice de la ghişeu. Noi am eliberat-o pe 10”, ne-a declarat viceprimarul Alexandru Jantea.

 

O reabilitare cu multe probleme

Situaţia dificilă a clădirii de pe Str. Mihai Eminescu, nr. 44, nu ţine doar de starea faţadei exterioare ci şi de partea din spate, care nu se vede de la stradă. În luna aprilie a acestui an, Direcţia Judeţene pentru Cultură ne-a informat, printr-o adesă trimisă cotidianului nostru, că imobilul de pe Str. Mihai Eminescu, nr. 44, are statut juridic de monument istoric, deoarece este parte integrantă a zonei istorice protejate Ansamblul “Str. Mihai Eminescu - Str. 1 Decembrie 1918” şi a centrului istoric al municipiului, sit istoric urban, aflându-se totodată în zona de protecţie a momumentului istoric de arhitectură Biserica “Sf. Apostoli Petru şi Pavel şi Sf. Cuvioasă Parascheva”. În acest context, orice intervenţie asupra imobilului în cauză e obligatoriu să respecte reguli foarte stricte, astfel încât să fie păstrat aspectul iniţial, atât din punctul de vedere al elementelor de arhitectură definitorii de pe faţadă, cât şi al regimului de înălţime sau al structurii interioare. Tocmai de aceea, proiectul de consolidare şi reabilitare trebuia să fie întocmit de specialişti acreditaţi de Ministerul Culturii şi avizat de o comisie specială care stabileşte dacă avizul poate fi acordat sau nu. Or, după cum ne-a informat Direcţia Judeţeană pentru Cultură Brăila, prin comunicatul semnat de directorul Ana Hărăpescu, Gheorghe Puşcaşu şi firmele controlate de acesta au intervenit masiv asupra părţii din spate a clădirii, schimbându-i inclusiv regimul de înălţime prin adăugarea unui etaj, fără a avea niciun acord din partea Ministerului Culturii. Puşcaşu ar fi făcut demersuri în pentru primirea avizelor necesare, încă din 2014, dar Comisia Zonală a Monumentelor Istorice i-a respins documentaţia, deoarece lipsea parafa unui verificator atestat de Ministerul Culturii. În acest context, Puşcaşu a cerut o autorizaţie de construcţie în regim de urgenţă de la Primărie, promiţând că pe parcurs se va ocupa şi de primirea avizului de la Cultură. Primăria i-a eliberat acea autorizaţie, cu condiţia ca avizul lipsă să fie depus la dosar cât mai repede cu putinţă. Numai că firmele controlate de Gheorghe Puşcaşu au “uitat” să mai continue demersurile pe lângă instituţiile din subordinea Ministerului Culturii, continuând intervenţiile asupra clădirii după cum au crezut de cuviinţă, fără să ţină seama de regulile din domeniul monumentelor istorice. De altfel, Puşcaşu ne-a declarat că intenţionează să facă din această clădire un fel de extensie a hotelului “Regal”, aflat în imediata apropiere, astfel că a adaptat-o în aşa fel încât să servească drept spaţii de cazare. Considerând că firmele lui Puşcaşu fac un abuz flagrant prin acea intervenţie neautorizată asupra a unei părţi însemnate (două treimi) din clădirea de pe Str. Mihai Eminescu, nr. 44, Direcţia Judeţeană pentru Cultură a înaintat către Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Brăila o sesizare penală, solicitând ca situaţia să fie anchetată şi să se ia măsurile legale.

Cotidianul nostru a încercat să vadă ce s-a întâmplat cu sesizarea formulată de DJC, solicitând un punct de vedere din partea IJP Brăila. Biroul de Presă al inspectoratului ne-a informat, în luna aprilie, că, urmare a sesizării respective, a fost deschis un dosar de cercetare care a fost transmis, în 2016, Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila. De la Parchet aveam să aflăm, însă, că dosarul respectiv, cu nr. 3028/P/2015 a fost clasat încă din iulie 2016. Nu ni s-a dat şi o explicaţie referitoare la motivaţia acestei clasări care îl scapă de acuzaţii pe Gheorghe Puşcaşu şi pe firmele acestuia. (Vom reveni)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro