Mergi la conţinutul principal

Fără petreceri zgomotoase! Poliţiştii au liber la amenzi usturătoare

începând cu data de 26 ianuarie, poliţiştii acţionează conform modificărilor legislative din domeniul ordinii şi siguranţei publice adoptate la sfârşitul anului trecut  •  cuantumul amenzilor pentru unele contravenţii, printre care utilizarea de aparatură muzicală la intensitate prea mare, a fost mărit  • astfel, sancţiunile pentru organizarea de petreceri zgomotoase pot ajunge până la 6.000 lei

 

Poliţiştii vor fi cu ochii pe cei care organizează petreceri zgomotoase, în locuinţe sau spaţii situate în apropierea acestora, deranjând astfel liniştea oamenilor. În baza noilor modificări legislative, amenzile pot ajunge până la 6.000 lei.

Începând cu data de 26 ianuarie, poliţiştii acţionează conform modificărilor legislative din domeniul ordinii şi siguranţei publice adoptate recent.

Potrivit noilor reglementări, prevăzute în Legea nr. 192 din 2019, se măreşte cuantumul amenzilor pentru mai multe contravenţii prevăzute de Legea 61/1991. În lista celor urmăriţi de poliţişti sunt şi petrecăreţii care dau muzica la maximum în locuinţe, fără a-i interesa că deranjează pe alţii.

În baza noilor prevederi legislative, s-au mărit amenzile pentru contravenţia prevăzută la art. 2, punctul 27), respectiv “organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban”, de la 500 - 1.500 lei, cât era prevăzut în vechea legislaţie, la 2.000-3.000 lei.

Amenda a crescut şi în cazul contravenţiei prevăzute la art. 2, punctul 31), respectiv “refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identităţii sale sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu” de la 100-500 lei, cât era prevăzut în vechea legislaţie, la 500-1.500 lei.

Potrivit art. 41 al prezentei legi, repetarea contravenţiilor prevăzute la art. 2 pct. 1), 25) - 27) într-un interval de 24 de ore de la constatarea primei fapte, se sancţionează după cum urmează:

1) “săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora” şi 25) - “tulburarea, fără drept, a liniştii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect, ori prin strigăte sau larmă”, cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei sau prestarea a 50-100 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

26) „tulburarea liniştii locatarilor între orele 22.00 - 8.00 şi 13.00-14.00 de către orice persoană prin producerea de zgomote, larmă sau prin folosirea oricărui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare în localurile sau în sediile persoanelor juridice, în locuinţele persoanelor fizice sau în oricare alt loc din imobile cu destinaţia de locuinţe ori situat în imediata vecinătate a acestora”, cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei sau prestarea a 70-120 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

27) “organizarea de petreceri cu caracter privat şi utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniştea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spaţiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinaţia de locuinţe sau cu caracter social, în mediul urban”, cu amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei sau prestarea a 100-150 de ore de activităţi în folosul comunităţii.

În luna octombrie a anului trecut, în Monitorul Oficial al României a fost publicată Legea nr. 192 din 2019, pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice. Aceasta se pune în aplicare din data de 26 ianuarie 2020. În aceste condiţii, gălăgioşii trebuie să se mai liniştească, asta dacă nu vor să îşi golească buzunarele după amenzile poliţiştilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro