Mergi la conţinutul principal

Fără ieşire

7,2 la sută este procentul cu care s-a "strâmtat" economia ţării în 2009, o reducere mai mică decât estimau gurile cele mai rele, dar care arată în acelaşi timp că, spre deosebire de alte naţii conlocuitoare în UE, noi nu am reuşit să găsim ieşirea din recesiune. Scăderile sunt pe toată linia, de la comerţ şi servicii la industrie, dar, paradoxal, tocmai de la aceasta din urmă se aşteaptă o salvare anul acesta. Singura creştere, cinic vorbind, este cea a inflaţiei, care pe ianuarie a avansat cât jumătate din ce şi-a propus BNR pentru tot anul în curs. "Incertitudinea rămâne mare", concluzionează Mugur Isărescu.

De incertitudine ştia toată lumea că va persista cel puţin până să dea colţul ierbii, scepticii mergând cu ea tocmai în vară. Dar în timp ce Guvernul de la Bucureşti şi-a găsit ocupaţie cu proiectul Legii pensiilor şi alte reparaţii legislative convenite cu FMI, liderii Uniunii Europene de la Bruxelles şi-au pus mâinile-n cap din cauza unor ţări precum Irlanda, Spania sau Portugalia, dar mai ales pentru Grecia. Grecia are un PIB cam de două ori mai mare decât al României, însă face parte din zona euro. Iar, de ceva vreme, moneda europeană pierde teren în faţa celei americane, un lucru bun pentru exportatori, dar deloc îmbucurător pe termen lung. Chiar dacă şi guvernul de la Atena îşi face acum în grabă temele pe legi restante - inclusiv una a pensiilor - rămâne de notorietate fragilitatea statului elen în administrarea uriaşei sale datorii publice, care depăşeşte cu un sfert Produsul său Intern Brut. Însă grecii şi-au putut permite să refuze un pachet de credit însoţit de reguli obligatorii de la FMI, ştiind că Uniunea şi Banca Central Europeană vor interveni în sprijinul lor (probabil chiar astăzi se va decide şi cum).

În comparaţie, Guvernul de la Bucureşti a fost nevoit să promită marea cu sarea ca să se împrumute cu vreo 20 de miliarde de euro, dar clasa politică nu s-a putut abţine să nu se joace cu focul, făcând să întârzie intrarea banilor în conturile statului din cauza lipsei legii bugetului. Acum, de acolo de sus, totul se vede dacă nu în roz, atunci cu siguranţă în violet. Până şi tensiunile sociale s-au stins în faşă: în domeniul privat nimeni nu crâcneşte, iar ameninţările "la stat" nu trec de nivelul grevelor de avertisment. E bine? E rău?

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro