Mergi la conţinutul principal

Fântâna arteziană şi ceasul din Centru se pregătesc de restaurare

Restaurarea grupului statuar Traian a readus o fărâmă din farmecul de altădată al piaţetei din Centrul Vechi al Brăilei. Parfumul epocii de glorie nu va putea fi regăsit însă, până când nu vor fi refăcute şi celelalte două elemente decorative ce se identifică cu istoria modernă a oraşului: fântâna arteziană şi ceasul-turn. Ambele au căzut de mult în paragină, fiind mutilate de trecerea timpului sau de vandalismul unor huligani - vezi bucăţile de fontă sustrase din "corpul" fântânii arteziene.
Primăria promite că şi aceste două obiective vor fi restaurate, precizând, însă, că va fi nevoie să aşteptăm cam doi ani până când lucrările vor fi gata. "Pentru ceas am pregătit o formulă iniţială de întreţinere, ce va consta în aplicarea unui strat de vopsea, ca să ţinem sub control rugina pe termen scurt, şi în anumite reparaţii neapărat necesare. Vom aplica şi o restaurare profesionistă, dar pentru aceasta e nevoie de anumite expertize şi avize, ceea ce înseamnă că trebuie să aşteptăm cel puţin un an până când vom putea da drumul la lucrări. Tot printr-o restaurare propriu-zisă va trece şi fântâna arteziană. O vom face în parteneriat cu Direcţia pentru Cultură, care are un proiect mai vechi de refacere a acestei fântâni. E un proiect întocmit acum zece ani, ce trebuie reactualizat, pentru că între timp starea de degradare a obiectivului a avansat. După ce specialiştii vor stabili formula de restaurare, va trebui să luăm un mulaj de la o fântână arteziană identică, aflată la Sinaia, pentru a putea fi refăcute şi porţiunile lipsă. Noi sperăm că vom termina restaurarea fântânii şi ceasului cam în doi ani", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu. Edilul-şef a precizat că intenţia Primăriei este de a reface întreaga Piaţă Traian în formula originală. Astfel, vor fi îndepărtate straturile succesive de asfalt şi plăci-mozaic ce au fost puse de-a lungul timpului, astfel încât aleile să fie aduse la cota iniţială, cea la care se găseşte în prezent biserica "Sf. Mihail şi Gavril". Reamenajarea vechiului parc din centrul oraşului este preconizată să dureze tot circa doi ani, de la faza de proiectare până la execuţia finală.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro