Mergi la conţinutul principal

Extrădat şi judecat pentru "ţepe" de peste 300 de milioane de lei

Deşi neagă acuzaţiile, Dumitriu trebuie să dea socoteală pentru două "ţepe" de 60,7 respectiv 256,4 milioane de lei vechi, firmele păgubite fiind din Brăila şi Focşani. Ştiind că e cercetat penal, patronul necinstit a fugit din ţară, la 1 august 2004, fiind arestat în Franţa abia pe 9 ianuarie 2008, în baza unui mandat internaţional. Ulterior, el a fost extrădat şi depus în penitenciar.

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorul Gheorghe Velea, de la Parchetul de pe lângă Judecătorie, Crăciun Dumitriu a devenit patronul SC "Miridax" SRL Iveşti la 8 martie 2004, sediul firmei fiind la Brăila, pe strada Griviţei 135. Pe 2 respectiv 9 august acelaşi an, "Raiffeisen Bank" SA a sesizat poliţia, precizând că "Miridax" SRL a emis două file cec, în valoare de 256.400.000 lei respectiv 60.726.600 lei, ambele refuzate la plată din lipsa totală a disponibilului. În plus, în acel moment, firma inculpatului se afla deja în interdicţie bancară.

Pe 27 mai 2004, Crăciun Dumitriu s-a prezentat la sediul SC "Cedarom Trade" SRL Brăila, solicitând achiziţionarea a două calculatoare, plata urmând să se facă prin filă cec. Deşi a fost de acord cu preţul fixat (60,7 milioane de lei) învinuitul a amânat introducerea filei cec la plată, după care a fugit din ţară. Partenerul de afaceri şi-a dat seama că a fost înşelat, pe 9 august, când a introdus instrumentul de plată în circuitul bancar. Între timp, mai precis pe 7 iulie acelaşi an, Dumitriu a luat legătura cu patronul SC "Campa Impex" SRL Focşani, spunându-i că ar fi interesat de achiziţionarea mai multor piese de mobilier. Astfel, pe promisiuni, brăileanul a reuşit chiar a doua zi să pună mâna pe cinci dormitoare complete şi cinci canapele, furnizorul emiţând o factură fiscală în valoare de 256.400.000 de lei. Pentru plata facturii, Crăciun Dumitriu a emis o filă cec, refuzată la plată, din pricina lipsei disponibilului, cum s-a precizat mai sus. Audiat în legătură cu cele două file cec emise, inculpatul a declarat că nu ştia, la data emiterii lor, că nu avea bani în cont. Oamenii legii îl contrazic, întrucât din momentul în care a preluat firma (martie 2004) şi până la introducerea filelor cec în circuitul bancar, Dumitriu nu a efectuat operaţiuni în contul curent. Practic, brăileanul a folosit respectiva firmă ca să înşele partenerii de afaceri. Cele două societăţi prejudiciate s-au constituit părţi civile în procesul penal.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro