Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERNE: Confruntări intense între forţele ucrainene şi separatişti la periferia oraşului Doneţk

Noi confruntări intense între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi au fost semnalate marţi la periferia oraşului Doneţk, principalul fief al insurgenţilor aflat sub un asediu aproape total, în condiţiile în care Kievul le-a cerut civililor să părăsească zona.

Explozii au fost auzite în mod regulat din direcţia cartierului Marinka, aflat la periferia de sud-vest a oraşului, de unde se ridicau coloane de fum.

Potrivit primăriei, salvele de mortiere trase în cursul nopţii de luni spre marţi au avariat o staţie electrică dintr-un cartier din Doneţk aflat în apropiere de Marinka, ceea ce a dus la întreruperea curentului pentru aproximativ 50 de clădiri rezidenţiale. În centrul oraşului, un dispozitiv exploziv a rănit luni seară opt separatişti, potrivit sursei.

Luptele s-au intensificat în ultimele zile în apropiere de Doneţk, cel mai mare oraş din bazinul minier Donbas, cu un milion de locuitori înainte de începerea ostilităţilor, pe fondul temerilor privind un asalt al forţelor ucrainene şi al riscului unor confruntări sângeroase.

De altfel, un purtător de cuvânt al armatei a confirmat la Kiev că forţele ucrainene s-au "apropiat" de cartierele de la periferia oraşului Doneţk şi de celălalt fief separatist, Lugansk. "Aceasta nu înseamnă că un asalt este în curs, deocamdată avem în vedere pregătirea eliberării oraşului", a declarat Andrii Lisenko.

Strategia prezentată anterior de Kiev avea în vedere izolarea insurgenţilor la Doneţk până la epuizarea tuturor resurselor. Kievul susţine că obiectivul este să blocheze accesul la frontiera rusă, pe unde, potrivit autorităţilor ucrainene şi occidentale, tranzitează arme şi combatanţi, ceea ce a justificat sancţiunile economice fără precedent introduse împotriva Rusiei.

 
Like / Share

Comentarii