Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERNE: Aviaţia americană a desfăşurat atacuri împotriva unor oficiali shebab de rang înalt în Somalia

Aviaţia americană a bombardat în sudul Somaliei ascunzători ale unor oficiali islamişti shebab, între care liderul acestora Ahmed Abdi "Godane", a anunţat marţi guvernatorul provinciei vizate.

"Au fost provocate pierderi susţinătorilor Al-Qaida dar nu avem detalii pentru moment", a explicat guvernatorul provinciei Shabeellaha Hoose, Abdikadir Mohamed Nur.

Washingtonul a pus un preţ de şapte milioane de dolari pe capul lui Godane, în vârstă de 37 de ani. Pentagonul a anunţat în noaptea de luni spre marţi că a desfăşurat o operaţiune împotriva shebab în Somalia, fără a oferi detalii, afirmând că este "în curs de evaluare a rezultatelor".

În cursul nopţii, "americanii au desfăşurat un atac aerian important vizând o reuniune a oficialilor shebab de rang înalt, între care liderul lor Abu-Zubeyr", a detaliat guvernatorul.

"Ei se reuniseră pentru a discuta despre ofensiva" lansată la primele ore ale zilei de sâmbătă în Shabeellaha Hoose de către forţele guvernamentale somaleze, sprijinite de Forţa Uniunii africane în Somalia (Amisom), ale cărei efective au fost suplimentate la 22.000 de persoane în ianuarie.

Din august 2011, shebab au fost alungaţi din Mogadishu, apoi progresiv din majoritatea bastioanelor lor din sudul şi centrul Somaliei. Ei deţin însă în continuare zone rurale extinse şi, în faţa armamentului net superior al Amisom, au abandonat lupta convenţională în favoarea unor operaţiuni de gherilă, mai ales la Mogadishu, unde au desfăşurat recent atacuri spectaculoase împotriva preşedinţiei şi Parlamentului.

 
Like / Share

Comentarii