Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Tiraspolul pune condiţii pentru reluarea negocierilor oficiale privind conflictul transnistrean

Autorităţile transnistrene sunt gata pentru reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2 în vederea soluţionării conflictului transnistrean, însă doar dacă Tiraspolul şi Chişinăul vor discuta de pe poziţii egale, a declarat liderul regimului separatist, Igor Smirnov.

Liderul de la Tiraspol a afirmat, într-o conferinţă de presă, că insistă pe "egalitate juridică şi de facto a părţilor, în toate aspectele referitoare la negocierile oficiale", relatează Publika TV.

"Negocierile implică neapărat participarea tuturor negociatorilor", a subliniat Igor Smirnov. "Niciodată nu am fost parte a Republicii Moldova şi nu avem de gând să discutăm despre integritatea teritorială a ei, aceasta nu este problema noastră, ci a cetăţenilor Republicii Moldova şi încercările de a introduce acest subiect pe ordinea de zi echivalează cu un eşec al oricăror negocieri", a subliniat Smirnov.

Liderul de la Tiraspol a mai declarat că, la 22 septembrie, la Moscova, va avea loc o nouă rundă de consultări informale şi nu negocieri oficiale în formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean.

Premierul moldovean Vlad Filat şi liderul regimului separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, au avut săptămâna trecută la Bad Reichenhall, în sudul Germaniei, o întâlnire la o conferință organizată sub egida OSCE.

Autoritățile de la Chişinău, dar reprezentanţi ai mediatorilor și observatorilor în procesul de negocieri în formatul 5+2 și-au exprimat ulterior speranța că discuțiile oficiale pentru găsirea unei soluții politice în Transnistria vor putea fi reluate la 22 septembrie la Moscova după o pauză de mai bine de cinci ani.

Ultima reuniune informală 5+2, care a avut loc la Moscova, în iunie, s-a soldat cu un eşec, Tiraspolul refuzând categoric să revină la masa negocierilor.

Negocierile în format 5+2 presupun participarea, în afara Chişinăului şi Tiraspolului, ca părţi implicate în conflict, a reprezentanţilor Rusiei, Ucrainei şi OSCE, care au statut de negociatori, şi ai SUA şi UE, care sunt observatori. Negocierile oficiale în conflictul transnistrean sunt întrerupte din 2006. Până în prezent au fost organizate doar reuniuni informale, iar tentativele de reluare a discuţiilor oficiale în vederea soluţionării conflictului transnistrean nu au avut succes

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro