Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN. Statul Islamic declară război Statelor Unite şi revendică decapitarea unui jurnalist american. Casa Albă se declară "îngrozită"

Statul Islamic (SI), o grupare jihadistă extremistă, afirmă că l-a decapitat pe jurnalistul american James Foley în semn de represalii faţă de atacurile aeriene americane în Irak. Casa Albă s-a declarat "îngrozită" de presupusa decapitare.
Într-o înregistrare video postată marţi pe Internet, SI arată un bărbat mascat şi îmbrăcat în negru care taie, se pare, gâtul jurnalistului. James Foley a fost răpit în Siria în noiembrie 2012 de către bărbaţi înarmaţi, precizează Mediafax. După difuzarea înregistrării video, familia sa a postat un mesaj în care a cerut timp "pentru a găsi răspunsuri".
Foley, care la 40 de ani era un jurnalist experimentat, a acoperit conflictul din Libia, după care s-a dus în Siria, unde a transmis pentru Global Post, AFP şi alte instituţii de presă protestele faţă de regimul lui Bashar al-Assad. Potrivit mai multor martori, James Foley a fost răpit în nordul Siriei la 22 noiembrie 2012. Familia sa, care a lansat o campanie de informare, nu mai are nicio veste de atunci.
Înregistrarea video de mai puţin de cinci minute, care se intitulează "Mesaj către America", a fost filmată într-o zonă deşertică. Bărbatul mascat care l-a executat, se pare, pe jurnalist s-a exprimat în limba engleză cu accent britanic.
Casa Albă s-a declarat "îngrozită" de actul criminal, subliniind că serviciile sale de informaţii încearcă să verifice autenticitatea înregistrării video postate pe Internet de jihadişti. "Am văzut o înregistrare video care pretinde să arate uciderea cetăţeanului american James Foley de către SI. Dacă este autentică, noi suntem îngroziţi de moartea brutală a unui jurnalist american nevinovat", a anunţat Caitlin Hayden, purtătoare de cuvânt a Consiliului pentru Securitate Naţională, citată într-un comunicat.
Cu doar o zi înainte, jihadişti irakieni din cadrul grupării teroriste Statul Islamic (SI) au ameninţat că vor răspunde atacurilor aeriene efectuate de către Statele Unite atacând ţinte americane, într-o înregistrare video în care afirmă "vă vom îneca pe toţi în sânge". Mesajul, însoţit de fotografii cu decapitări, a fost difuzat după ce preşedintele american Barack Obama a anunţat că trupe kurde (peshmerga) susţinute de avioane americane au preluat de la SI controlul asupra barajului de la Mosul.
Spre deosebire de Al-Qaida, SI s-a concentrat până în prezent asupra ocupării unor porţiuni din teritoriile Irakului şi Siriei, în care a proclamat un califat, şi nu asupra atacării unor ţinte occidentale.
Like / Share

Comentarii