Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: Sentinţe-record,cu peste 6.000 de ani închisoare,pronunţate la un proces al dictaturii din Guatemala

Un tribunal din Guatemala a condamnat marţi patru foşti soldaţi la peste 6.000 de ani de închisoare fiecare pentru rolul avut în uciderea a 250 de oameni în timpul războiului civil, relatează CNN.

Procesul este unul dintre primele împotriva unor foşti soldaţi din perioada dictaturii, iar sentinţa fără precedent a fost salutată de membrii familiilor victimelor şi de activiştii pentru drepturile omului, care şi-au exprimat speranţa că va constitui un precedent pentru viitoare acţiuni în justiţie.

Cei patru soldaţi judecaţi - Carlos Antonio Carias Lopez, Reyes Collin Guali, Daniel Martinez Mendez şi Manuel Pop Sun - au pledat "nevinovat". Ei au fost judecaţi pentru crime împotriva umanităţii şi pentru rolul lor în masacrul din 1982 din satul Dos Erres, din nordul ţării.

Peste 20 de persoane au depus mărturie în acest proces, inclusiv foşti membri ai armatei. Supravieţuitorii au descris acţiunile brutale ale armatei şi au povestit despre dispariţia membrilor familiilor lor.

ONU are dovezi în privinţa a 669 de masacre comise în Guatemala în timpul războiului civil, care a durat 36 de ani şi s-a încheiat în 1996.
Categorie articol: 

Comentarii