Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: Rebelii libieni, dispuşi să ajute la aplicarea mandatelor emise de Curtea Penală Internaţională

Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale a anunţat miercuri că rebelii libieni sunt dispuşi să îl ajute la aplicarea mandatelor de arestare vizând persoanele responsabile pentru uciderea unor manifestanţi paşnici din ţara nord-africană.

Luis Moreno-Ocampo a precizat că intenţionează că ceară instanţei de la Haga să emită mandate vizând trei libieni vinovaţi pentru uciderea protestatarilor. Numele persoanelor vizate nu au fost date publicităţii.

Oficialul a precizat că a anunţat Consiliul de Securitate al ONU că guvernul libian de tranziţie înfiinţat de rebelii de la Benghazi este dispus să pună în aplicare mandatele. "Uneori, comitetele naţionale pot ajuta", a spus Moreno-Ocampo într-o conferinţă de presă, după reuniunea sa cu membrii Consiliului de Securitate.

Procurorul a precizat că dovezile strânse până în prezent confirmă faptul că forţele de securitate ale lui Gaddafi au tras "în mod sistematic" asupra manifestanţilor, iar numărul victimelor este de ordinul miilor, deşi nu poate fi stabilit cu exactitate deocamdată.

Într-un raport prezentat înainte de reuniune, Moreno-Ocampo a spus că civilii de la Tripoli şi din alte oraşe au fost supuşi la diferite forme de persecuţie. "Arestări sistematice, tortură, crime, deportări, dispariţii şi distrugeri de moschei au fost înregistrate la Tripoli, al-Zawiyah, Zinfan şi în unele zone din munţii Nafousa", potrivit documentului.

Presupusele victime sunt civili care au luat parte la manifestaţii în care au cerut libertăţi fundamentale sau care au vorbit cu jurnalişti străini sau cu cetăţeni din Egipt şi Tunisia.
Categorie articol: 

Comentarii