Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: Rebelii libieni comit jafuri şi bat civilii, susţine Human Rights Watch

Rebelii libieni au abuzat civili şi au incendiat case, au devastat proprietăţi şi au comis jafuri chiar şi în spitale, a declarat miercuri organizaţia pentru drepturile omului Human Rights Watch, relatează CNN.

"În patru oraşe capturate de rebeli în Munţii Nafusa în ultima lună, luptătorii rebeli şi susţinătorii lor au produs pagube, au ars câteva case, au luat bunuri din spitale, case şi magazine şi au bătut câteva persoane care ar fi sprijinit forţele guvernamentale", susţine organizaţia cu sediul la New York.

Acuzaţiile au intervenit în timp ce forţele rebele din Libia au reuşit miercuri să recucerească un sat controlat de forţele lui Muammar Gaddafi, iar liderii rebelilor se aflau în Europa, la întâlniri cu oficialii NATO şi ai Comisiei Europene.

Mahmoud Jibril, preşedintele Consiliului Naţional de Tranziţie, a declarat că este vorba doar de "câteva incidente" care au avut loc în primele zile ale revoluţiei, iar aceste cazuri au fost investigate. "Suntem împotriva oricăror încălcări ale drepturilor omului, indiferent cine este la originea acestor încălcări. Cei responsabili vor fi aduşi în faţa justiţiei", a promis el într-o conferinţă de presă susţinută după o întâlnire cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

În comunicatul de presă în care face aceste acuzaţii, Human Rights Watch spune că reprezentanţii ei au fost martori la unele dintre actele incriminate, a intervievat mai mulţi martori şi a vorbit cu un comandant al rebelilor despre aceste abuzuri.

"Comandantul militar al rebelilor din Munţii Nafusa, colonelul El-Moktar Firnana, a recunoscut că au avut loc unele abuzuri după ce rebelii au capturat oraşe, dar susţine că asemenea fapte au încălcat ordinele date de a nu ataca civili şi de a nu produce pagube proprietăţilor civile. El spune că unii oameni au fost pedepsiţi, dar nu spune câţi şi pentru ce", subliniază Human Rights Watch.

Organizaţia mai afirmă că a investigat şi atacuri nediscriminatorii repetate comise de forţele guvernamentale asupra zonelor civile, precum şi cazuri de folosire a minelor.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii