Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN. Război pe sancţiuni: Rusia impune "interdicţie totală" pentru produse alimentare din Europa şi SUA şi ameninţă cu interdicţii aeriene

Rusia a decretat o "interdicţie totală" pentru majoritatea produselor alimentare provenind din ţările europene şi din Statele Unite, ca răspuns la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei, a anunţat joi premierul rus Dmitri Medvedev. Medvedev a ameninţat că va interzice survolarea teritoriului rus de către avioanele companiilor aeriene care efectuează curse între Europa şi Asia via Siberia, cea mai scurtă rută.
Interdicţia pentru produsele alimentare se referă vită, porc, pasăre, peşte, brânză, lapte, legume şi fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia.
Interdicţia va putea fi ridicată însă dacă "partenerii noştri vor da dovadă de o abordare constructivă", a declarat Medvedev într-o intervenţie televizată. "Toate aceste măsuri nu sunt decât un răspuns (la sancţiunile occidentale, n.red.). Noi nu vrem o astfel de evoluţie a situaţiei. Nu există nimic pozitiv în sancţiuni", a continuat el.
"Chiar şi în aceste condiţii, suntem convinşi că vom reuşi să întoarcem situaţia în favoarea noastră", a declarat Dmitri Medvedev, promiţând să "împiedice creşterea preţurilor" şi "să elibereze standurile pentru producătorii interni".
Pe de altă parte, Medvedev a precizat că închiderea spaţiului aerian rus pentru cursele aero euro-asiatice, care ar provoca importante costuri cu carburantul pentru companiile aeriene, este o "măsură gravă", considerată un răspuns la încetarea activităţilor principalului transportator aerian low-cost al Rusiei, Dobrolet, provocată de sancţiunile occidentale.
Marţi, Vladimir Putin ordonase Guvernului rus să elaboreze o serie de măsuri simetrice faţă de aceste sancţiuni.
Like / Share

Comentarii