Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: Premierul japonez ar fi dispus să demisioneze până la sfârşitul lunii august

Premierul japonez Naoto Kan ar fi dispus să demisioneze până la sfârşitul lunii august, în schimbul adoptării unor legi cheie privind bugetul, afirmă miercuri presa locală.

Parlamentari din Partidul Democratic al Japoniei (DPJ) şi reprezentanţi ai principalelor partide de opoziţie l-ar fi convins pe premier să îşi anunţe demisia, pentru a evita un blocaj politic, relatează Kyodo News.

Liderii formaţiunii s-au întâlnit cu premierul duminică, pentru a-i cere să demisioneze, dar acesta nu părea dispus să accepte apelurile.

Kan ar urma să se retragă din funcţie după adoptarea unei a doua rectificări bugetare pentru acest an fiscal, probabil până la sfârşitul lunii august, potrivit Kyodo News. Fondurile suplimentare ar urma să fie folosite pentru a finanţa noi măsuri de reconstrucţie după dezastrele naturale din primăvară.

Anterior, presa japoneză scria că premierul ar putea demisiona în iulie.

Opoziţia acuză guvernului lui Kan de reacţie lentă şi neadecvată la seismul devastator şi tsunamiul din 11 martie, dar şi la criza nucleară de la centrala Fukushima.

Dezastrele s-au soldat cu moartea a 15.471 de persoane, în timp ce 7.472 sunt date dispărute în continuare, iar peste 102.000 au fost evacuate şi trăiesc încă în adăposturi, la peste trei luni de la cutremur.

Centrala Fukushima a fost avariată de seism, iar substanţe radioactive se scurg în atmosferă, apă şi sol.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii