Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: Obama decide să nu dea publicităţii fotografiile cu ben Laden din motive de securitate naţională

Preşedintele Barack Obama a decis să nu dea publicităţii fotografiile cu trupul neînsufleţit al lui Osama ben Laden, în ciuda presiunilor venite din partea unor congresmeni şi a nemulţumirii din rândurile consilierilor săi apropiaţi, invocând motive de securitate naţională, a anunţat Casa Albă.

"Nu este în interesul securităţii noastre naţionale (...) să permitem ca aceste imagini să devină nişte embleme care să reunească opinii împotriva Statelor Unite", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney. "Nu avem nevoie să publicăm acele fotografii pentru a stabili că Osama ben Laden a fost ucis", a adăugat oficialul.

Pentru a explica şi mai bine alegerea controversată a preşedintelui, Carney a dat citire transcriptului unui interviu pe care Obama l-a acordat miercuri după-amiază pentru emisiunea "60 minutes" de la CBS, ce va fi difuzată duminică: "Nu ne reprezintă aceasta. Nu ne fălim cu astfel de chestii ca şi cum ar fi nişte trofee. Lucrul care contează este că este vorba despre o persoană care merită ceea ce a primit...Nu trebuie să dăm cu mingea de pământ de bucurie", a declarat Obama la CBS News.

Decizia preşedintelui pune capăt dezbaterii privind oportunitatea publicării imaginilor, care a cuprins nu numai opinia publică, ci şi Congresul şi Casa Albă.

Un oficial democrat cu rang înalt, apropiat Casei Albe, a declarat pentru CNN că preşedintele în niciun moment nu a fost în favoarea publicării fotografiilor, chiar dacă şeful CIA, Leon Panetta, a declarat că publicarea lor este iminentă.

Carney a precizat că Obama şi-a consultat Cabinetul şi oficialii în domeniul securităţii înainte de a-şi face cunoscută decizia, miercuri dimineaţă. Majoritatea celor pe care i-a consultat se pronunţau împotriva publicării fotografiilor, inclusiv şeful Pentagonului, Robert Gates, şi şefa diplomaţiei, Hillary Clinton.
Categorie articol: 

Comentarii