Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: Nicolai despre informațiile din presa SUA: Se încearcă contracararea eventualelor răzbunări al-Qaida

Liderul PNL Norica Nicolai, a declarat marți că informațiile din presa americană privind închisorile CIA din România sunt speculații și că toată lumea va încerca să "joace" cu privire la indiciile care au dus la moartea lui Ben Laden pentru a contracara eventualele răzbunări ale rețelei al-Qaida.

"După părerea mea, în acest moment toată lumea va încerca să joace cu privire la informaţiile care au dus la moartea lui Ben Laden pe diverse spaţii, pentru a contracara eventualele răzbunări ale reţelei al-Qaida. Cu siguranţă cei care ştiu foarte bine ce s-a întâmplat şi modul în care l-au interceptat, l-au monitorizat şi l-au prins sunt americanii. Speculaţiile de presă nu are rost să fie comentate, nu e prima oară când apar astfel de speculaţii cu privire la România şi Polonia", a comentat Norica Nicolai, care a condus Comisia senatorială de anchetă privind centrele de detenție ale CIA.

Ea a subliniat că, potrivit concluziilor raportului Comisiei, existenţa unor centre de detenţie pe teritoriul României nu s-a confirmat, ci doar existenţa unor transferuri de prizonieri. Liberala a opinat că SUA nu puteau să declanşeze o astfel de operaţiune dacă nu aveau informaţii din Pakistan.

Întrebată dacă riscul de atacuri teroriste este mai mare pentru România dacă informaţia din presa americană se va dovedi veridică, Norica Nicolai a replicat: "Riscul terorist e potenţial pentru toată lumea, nu numai în Europa, ci şi în SUA. Fără îndoială, în tradiţia acestei organizaţii, răzbunările teroriste vor veni".

Potrivit presei din SUA, serviciile secrete americane au obţinut primele informaţii ce au dus, în cele din urmă, la uciderea lui Osama ben Laden de la doi suspecţi supuşi la tehnici dure de interogare în închisorile CIA din România şi Polonia. Actuali şi foşti oficiali americani spun că presupusul organizator al atentatelor din 11 septembrie 2001, Khalid Sheikh Mohammed, a furnizat numele de "războinic" al unuia dintre locotenenţii lui Osama ben Laden în care liderul terorist avea foarte mare încredere. CIA a obţinut informaţii similare şi de la adjunctul lui Mohammed, Abu Faraj al-Libi. Ambii ar fi fost supuşi unor tehnici dure de informaţii în închisori CIA din Polonia şi România, scrie presa americană.
Categorie articol: 

Comentarii