Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: Miniştrii apărării din NATO se reunesc pentru a revizui campania din Libia

Miniştrii apărării din NATO se reunesc miercuri la Bruxelles pentru a revizui revizui rezultatele raidurilor aeriene din Libia, din ultimele două luni, în condiţiile în care Alianţa îşi intensifică în prezent campania.

Mai multe explozii au fost auzite în cursul nopţii la Tripoli, la o zi după intensificarea bombardamentelor.

Reuniunea NATO de miercuri se va concentra, probabil, pe menţinerea presiunii asupra colonelului Gaddafi, dar şi pe ce se va întâmpla atunci când campania aeriană se va încheia şi pe o eventuală perioadă de tranziţie, a apreciat corespondentul BBC la Bruxelles.

Săptămâna trecută, NATO a convenit să îşi prelungească operaţiunile din Libia cu încă 90 de zile, intensificând amploarea şi intensitatea campaniei de apărare a civililor, sub mandat ONU.

De atunci, elicoptere de atac franceze şi britanice s-au alăturat operaţiunii, ce a vizat centre de comandă din Tripoli.

Marţi, NATO a lansat cele mai intense raiduri din timpul zilei de până acum, vizând centre de comandă şi control din şi din jurul capitalei libiene. Alianţa a desfăşurat peste 20 de bombardamente, folosind avioane care zburau la joasă altitudine.

Prin intensificarea atacurilor, NATO îi transmite un mesaj clar liderului libian, că bombardamentele vor continua până când va preda puterea, potrivit corespondentului BBC la Tripoli.

Guvernul libian a admis că centre militare aparţinând Gărzii republicane au fost vizate, în timp ce televiziunea libiană a anunţat şi că baza Bab al-Aziziya, a colonelului Gaddafi, a fost lovită.

Locul unde se află Gaddafi nu este cunoscut. Aparent el şi fiii săi petrec fiecare noapte în locuri diferite, pentru a nu fi vizaţi de NATO.

Liderul libian sfidează, însă, în continuare comunitatea internaţională şi ar fi respins o ofertă a Uniunii Africane de a se refugia într-o ţară din Africa.

Într-un mesaj audio dat publicităţii marţi, el a declarat că va rămâne în ţară "mort sau viu" şi le-a cerut susţinătorilor săi să sfideze raidurile NATO şi să se strângă la baza sa din Tripoli.

Între timp, China şi Rusia sunt implicate în eforturi diplomatice separate pentru a încerca să pună capăt conflictului. Ministerul libian de externe Abdul Ati al-Obeidi vizitează Beijingul, iar un trimis rus se află la Benghazi pentru a se întâlni cu rebelii.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii