Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: MAE: România va continua să sprijine poporul tunisian în tranziţia democratică

Ministerul român de Externe salută alegerile democratice din Tunisia, desfăşurate duminică şi câştigate de partidul islamist moderat, şi dă asigurări că România va continua să sprijine poporul tunisian pentru parcurgerea tranziţiei democratice şi împlinirea aspiraţiilor sale legitime.

Potrivit MAE, scrutinul legislativ din Tunisia - desfăşurat în bune condiţii - reprezintă un pas important în procesul de transformare democratică iniţiat în ianuarie, în urma triumfului revoluţiei tunisiene care a avut drept principale revendicări dobândirea libertăţii şi demnităţii.

Misiunea de observare electorală a Uniunii Europene, din care au făcut parte şi observatori români, a publicat la 25 octombrie o declaraţie preliminară în care se apreciază că alegerile pentru Adunarea Naţională Constituantă au fost în genere bine organizate, fiind respectate principiile transparenţei şi libertăţii de expresie.

Ministrul român al Afacerilor Externe a întreprins o vizită la Cairo şi Tunis în perioada 13-16 iunie 2011. MAE a organizat, în zilele de 13-15 iulie 2011, în parteneriat cu UNDP, Autoritatea Electorală Permanentă şi ONG-uri româneşti (Asociaţia Pro Democraţia şi Institutul Intercultural din Timişoara) un seminar dedicat împărtăşirii experienţei electorale în perioada de tranziţie din ţări precum România şi Republica Moldova. Au participat 40 de reprezentanţi ai autorităţilor implicate în organizarea alegerilor şi societăţii civile din Tunisia şi Egipt.

Ennahda, partidul islamist moderat al Tunisiei, şi-a proclamat victoria în primele alegeri democratice organizate în această ţară, care au avut loc duminică. Liderii din Ennahda vor să creeze o democraţie multipartită, seculară, şi nu un stat islamist.

Observatorii internaţionali au apreciat scrutinul desfăşurat duminică drept liber şi corect. Participarea la vot a atins un nivel impresionant, de 90% din cei 4,1 milioane de alegători înscrişi.

Fostul preşedinte Zine al-Abidine Ben Ali a fost răsturnat de la putere prin demonstraţii ale populaţiei. El conducea ţara de 23 de ani şi a fugit în Arabia Saudită, la 14 ianuarie.

Tunisienii au ales duminică o adunare cu 217 locuri, a cărei misiune este să redacteze o Constituţie şi să numească un preşedinte interimar, care va alege la rândul său un nou guvern.

Pentru acest scrutin - primul care are loc în urma "primăverii arabe" - s-au înscris peste 100 de partide, plus mai mulţi candidaţi independenţi.
Categorie articol: 

Comentarii