Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN. Lupte grele în sud-estul Ucrainei. Un convoi de blindate a trecut frontiera dinspre Rusia

Autorităţile ucrainene au afirmat luni că un convoi format din "zeci" de blindate şi tancuri a trecut frontiera dinspre Rusia în sudul Ucrainei, în apropiere de Marea Azov, şi este implicat în lupte cu grănicerii. "Bătălia este în desfăşurare", a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Leonid Matiuhin. "Frontiera ucraineană a fost încălcată de un convoi de zeci de tancuri şi vehicule blindate", care au intrat pe teritoriul ucrainean în apropiere de oraşul industrial Mariupol, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene Leonid Matiuhin. "Convoiul a fost oprit de grăniceri (...). Bătălia este în desfăşurare", a adăugat el.
Concomitent, rebelii proruşi din estul Ucrainei au afirmat că şi-au lansat forţele într-o contraofensivă de amploare vizând trupele guvernamentale, care au recunoscut luni o "creştere a acţiunilor inamicului".
Mariupol, un oraş cu 500.000 de locuitori aflat pe litoralul Mării Azov, în sud-estul Ucrainei, este situat la circa 50 de kilometri de frontiera rusă şi la 110 kilometri sud de bastionul rebel Doneţk. Acesta este centrul industriei metalurgice ucrainene şi sediul mai multor uzine importante din acest sector din estul ţării.
Oraşul a participat la referendumul din 11 mai pentru a se separa de autorităţile de la Kiev şi pentru a se alătura Republicii populare Doneţk, proclamată de rebelii proruşi, dar a rămas sub controlul forţelor ucrainene. Luptele de la Mariupol au provocat moartea a peste zece persoane la 9 mai, înainte de expulzarea rebelilor proruşi câteva zile mai târziu.
Între timp, ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a anunţat că un al doilea convoi umanitar va fi trimis în Ucraina. Kievul a fost informat despre această intenţie, a mai spus şeful diplomaţiei ruse luni, la câteva zile după intrarea pe teritoriul ucrainean a unui prim convoi umanitar rus controversat.
Like / Share

Comentarii