Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Lipsa unui acord Rusia-Occident privind scutul va duce la un nou Război Rece, avertizează Medvedev

Ţările occidentale ar trebui să ajungă la un acord cu Rusia privind scutul antirachetă din Europa, pentru a evita o întoarcere la Războiul Rece, a declarat vineri, la Sankt Petersburg, preşedintele rus Dmitri Medvedev.

"Trebuie să reflectăm la natura casei noastre europene comune. Anul 2020 se apropie. În 2020, Europa va avea un nou sistem de apărare antirachetă. Să ajungem de acum la un acord privind aspectul său viitor şi vom avea o casă modernă, adaptată vieţii în 2020", a spus Medvedev, în marja unui forum internaţional.

Dacă nu se va ajunge la niciun acord, Europa se va întoarce la situaţia de la începutul anilor '80, a avertizat el. "Nu vreau să trăiesc în acea Europă. Sper că nici voi", a subliniat şeful statului.

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a trimis săptămâna trecută şefilor de stat din NATO un mesaj în care confirmă disponibilitatea Moscovei de a lua parte la o apărare antirachetă comună în Europa, dar cere participare egală pentru Rusia şi garanţii că sistemul nu va modifica echilibrul strategic.

Imediat după ce România a anunţat, săptămâna trecută, că a fost aleasă baza de la Deveselu, judeţul Olt, pentru a găzdui interceptorii din cadrul scutului american antirachetă, Moscova a cerut, în mod similar, garanţii de la SUA că nu va fi afectat echilibrul strategic din regiune şi nu vor fi vizate capacităţile sale de descurajare nucleară.

După ani de dispute pe marginea acestui subiect, Rusia şi NATO au căzut de acord la summitul de la Lisabona din noiembrie anul trecut să coopereze în apărarea antirachetă. Părţile rămân însă pe poziţii divergente în ceea ce priveşte modalitatea de implementare a sistemului. NATO este în favoarea a două scuturi separate, între care să existe un schimb de informaţii, în timp ce Moscova vrea un sistem comun, care să aibă, deci, o comandă comună.

La Consiliul NATO-Rusia care a avut loc la 4 mai la nivel de şefi de Stat Major, reprezentantul Moscovei, Nikolai Makarov, a spus că Moscova este gata să discute orice propuneri constructive pe tema scutului, dar NATO trebnuie să garanteze să noul proiect nu va pune în pericol potenţialul nuclear al Rusiei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro