Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: Ioan Enciu (PSD): Franţa şi Italia încalcă legislaţia Schegen, dar se împotrivesc aderării României

Europarlamentarul PSD Ioan Enciu a acuzat vineri oficialităţile din Franţa şi Italia de încălcarea legislaţiei Schegen privind imigraţia ilegală şi reintroducerea controalelor la frontiere.

Ioan Enciu a susţinut vineri într-o conferinţă de presă că în sudul Italiei a fost înregistrat un mare număr de imigranţi ilegali, pentru care oficialităţile italiene au acordat permise de trecere. " Principala cauză pentru care a apărut această problemă a respectării aquis-ului Schengen legat de frontiere externe a apărut datorită incapacităţii unor state - voită sau nevoită - şi anume Italia şi Franţa de a aplica aquis-ul Schegen (...) Italia, acordând permise de trecere imigranţilor a încălcat articolul 5 al codului Schengen. De asemenea, Franţa a încălcat articolul 25 şi 27 al codului Schegen pentru reintroducerea controalelor la frontiere, fără să aibă acordul UE. Legislaţia există, ea nu este aplicată", a susţinut europarlamentarul PSD, menţionând că la nivelul Comisiei Europene în loc să se ia atitudine faţă de demersurile Franţei şi Italiei s-ar fi preluat solicitările acestora de modificare a legislaţiei Schegen.

În ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen, Enciu a menţionat că la nivelul Parlamentului European există un curent favorabil, care ar fi majoritar. "Din toate discuţiile până acum toţi cei care au luat cuvântul, indiferent din ce grup politic au făcut parte, au spus că sunt de acord ca România şi Bulgaria, datorită faptului că şi-au îndeplinit condiţiile tehnice să acceseze spaţiul Schengen, considerând că aceasta este o întârire a spaţiului Schegen, şi nu o slăbire a acestuia", a susţinut Enciu.

La rândul său, europarlamentarul PSD Cătălin Ivan a preconizat ratarea aderării la spaţiul Schegen, fapt care va trebui asumat de preşedintele Traian Băsescu. "Acum sunt 13 state UE care îşi manifestă îngrijorări faţă de felul în care putem noi să ne achităm de datoriile legate de Schegen, în special lupta împotriva corupţiei (...) În PE, cam toate vocile sunt pentru acest raport şi sunt şanse foarte mari să fie favorabil (aderării României la Schengen, n.r.). Marea problemă a intrării României în spaţiul Schengen ţine de diplomaţia românească, ţine de Traian Băsescu, ţine de Emil Boc,de Baconschi, de felul în care aceştia îşi fac treaba în Consiliul European. Noi putem să votăm de 10 ori în favoarea intrării României în spaţiul Schengen dacă la Consiliu Traian Băsescu şi ceilalţi nu-şi fac treaba atunci România nu va intra", a mai spus Ivan.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii