Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: Franţa în febra speculaţiilor: Ar putea DSK să reintre în lupta pentru preşedinţie?

La o lună şi jumătate de la "necrologul" politic reprezentat de arestarea sa, Dominique Strauss-Kahn a început lungul drum către posibila reabilitare, vineri, ieşind zâmbitor din tribunalul din New York.

El a fost eliberat pe propria răspundere, o turnură uimitoare provocată de dubiile apărute pe tema credibilităţii femeii care l-a acuzat de tentativă de viol.

În Franţa, evenimentele au provocat senzaţie.

Fostul lider al socialiştilor, Lionel Jospin, a spus că evenimentul de vineri este "o altă lovitură, dar de data aceasta într-o altă direcţie". "După şocul din mai, acum trecem prin alt şoc", spune şi Michele Sabban, membră a socialiştilor, adăugând că se simte răzbunată, după ce a tot spus, în ultima lună şi jumătate, că DSK este victima unui complot.

Mai mult de 3.000 de persoane au reacţionat la ştirea de pe site-ul Liberation. Multe dintre comentarii vizau implicaţiile veştii asupra cursei electorale din 2012. Ar putea DSK să revină în cursă?

În momentul arestării, Strauss-Kahn se pregătea să anunţe că va demisiona de la conducerea FMI pentru a fi rivalul lui Nicolas Sarkozy la prezidenţiale. Toate sondajele arătau că l-ar învinge uşor pe Sarkozy, dacă ar fi ales să reprezinte socialiştii.

Pentru că DSK ieşise din discuţie, lidera socialiştilor, Martine Aubry, s-a înscris în cursă marţi.

Nu este clar dacă ar fi prea târziu pentru DSK să devină al şaselea candidat al partiduluui, dacă se va renunţa la acuzaşii. Nominalizările pentru primarele socialiştilor se încheie la 13 iulie, cu cinci zile înainte de următoarea audiere a lui DSK.

Fostul lider al partidului Francois Hollande a declarat că nu are nicio rezervă cu privire la o amânarea primarelor.

Dacă Strauss-Kahn ar fi exonerat la 18 iulie, "ar avea toată libertatea să decidă" dacă ar candida, în cazul în care termenul-limită este extins până la sfârşitul lunii iulie, a spus el.

Aubry a fost mai rezervată, refuzând să răspundă întrebărilor despre o eventuală amânare, dar exprimându-şi solidaritatea cu Strauss-Kahn.

Chiar dacă ar fi exonerat, analiştii sunt însă sceptici cu privire la şansele unei reveniri, care i-ar putea diviza şi mai mult pe socialişti şi ar creştere şansele lui Sarkozy.

Un cititor al Liberation a avertizat că o candidatură a lui DSK ar leza partidul. "Ce s-a întâmplat cu adevărat în camera de hotel va rămâne un mister. De aceea, ca susţinător al socialiştilor, aş prefera ca DSK să nu revină în cursă. Îndoielile ar persista şi ar fi exploatate la maxim de dreapta", a subliniat el.
Categorie articol: 

Comentarii