Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: Fostul ministru al justiţiei Alexandru Tănase, ales preşedinte al Curţii Constituţionale din Moldova

Fostul ministru al justiţiei de la Chişinău, Alexandru Tănase, a fost ales marţi preşedinte al Curţii Constituţionale, după ce fostul şef al instituţiei, Dumitru Pulbere, a fost demis săptămâna trecută pentru declaraţii referitoare la dizolvarea Parlamentului, interpretate ca o imixtiune în politic.

Alexandru Tănase a fost ales preşedinte al Curţii Constituţionale cu cinci voturi pentru şi unul împotrivă, în şedinţa de marţi a Curţii Constituţionale, pentru un mandat de trei ani.

"Le-am mulţumit colegilor mei şi fostului preşedinte al Curţii Constituţionale, Dumitru Pulbere, pentru munca pe care a făcut-o. A muncit cinci ani în această instituţie - nu este o activitate simplă. Sunt convins că vom munci împreună cu colegii pentru a avea un produs calitativ, mă refer la hotărârile emise, care să soluţioneze probleme şi să fie în beneficiul cetăţenilor", a declarat Tănase, citat de UNIMEDIA.

Săptămâna trecută, Dumitru Pulbere a fost demis din funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale, după ce a declarat că Parlamentul de la Chişinău încalcă de doi ani Constituţia, prin nealegerea şefului statului, iar Legislativul trebuie dizolvat până la 28 septembrie 2011.

Declaraţiile lui Pulbere au fost interpretate drept politice, iar experţii şi liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au explicat că dizolvarea Parlamentului are loc doar după ce au fost epuizate tentativele de alegere a şefului statului, ceea ce nu s-a întâmplat, procedura de alegere a preşedintelui Republicii Moldova nefiind nici măcar iniţiată de legislativul ales în toamna anului trecut.

Ulterior, preşedintele Curţii Constituţionale a sugerat că demiterea sa este consecinţa unor presiuni politice, în special ale Partidului Liberal, formaţiune care a cerut demiterea lui Pulbere.

UNIMEDIA aminteşte că Alexandru Tănase a fost unul dintre fondatorii Partidului Liberal Democrat de la Chişinău, formaţiunea condusă de premierul Vlad Filat. În 2009, Tănase, care deţinea funcţia de prim vicepreşedinte al PLDM, a fost numit ministru al justiţiei.

În aprilie 2011, el a anunţat că părăseşte formaţiunea condusă de Vlad Filat, acuzând "dictatura din PLDM". Prin decizia Guvernului, Tănase a fost numit judecător la Curtea Constituţională, în aprilie 2011, pentru un mandat de şase ani.
Categorie articol: 

Comentarii