Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: Fostul guvernator de Massachusetts Mitt Romney a intrat în cursa pentru Casa Albă

Fostul guvernator de Massachusetts Mitt Romney a intrat în cursa pentru învestitura republicană, înainte de alegerile prezidenţiale din 2012, spunând că Barack Obama a "dezamăgit America".

Într-un discurs rostit în New Hampshire, Romney l-a acuzat pe Obama pentru problemele economice care îngrijorează alegătorii, precum cheltuielile federale şi rata mare a şomajului, relatează BBC News.

El a dat asigurări că, dacă va fi ales, va face din Statele Unite principalul creator de locuri de muncă din lume.

Omul de afaceri bogat este considerat deocamdată favorit în tabăra republicană.

Potrivit BBC, Romney - care are experienţă în strângerea fondurilor şi în campaniile electorale - este, în mod clar, un candidat de temut. Dar el nu a reuşit încă să convingă conservatorii că este unul dintre ei şi presa că are flerul şi capacitatea de a menţine interesul opiniei publice.

Multimilionarul republican şi-a început campania în statul New Hampshire, unde ar urma să aibă loc alegeri primare în februarie 2012.

Analiştii spun că discursul lui Romney, dat publicităţii în avans, pare să se adreseze în special conservatorilor, care au influenţă puternică în procesul de alegere a candidatului republican, în special în Iowa şi Carolina de Sud.

"În timpul preşedintelui Obama, Guvernul a ajuns să consume aproape 40% din economia noastră", a spus Romney. "Înainte nu ştiam ce fel de preşedinte va fi (...). Acum, în al treilea an din cei patru ai mandatului său, ne putem orienta după ceva mai mult decât promisiuni şi sloganuri. Barack Obama a dezamăgit America", a adăugat el.

Romney a dat asigurări că, dacă va fi ales, va echilibra bugetul federal şi va limita cheltuielile federale la 20% din PIB.

Aceasta este a doua oară când Romney încearcă să obţină învestitura republicană. El a pierdut în 2008 în faţa senatorului de Arizona John McCain şi a petrecut ultimii patru ani consolidându-şi susţinerea în rândul partidului şi pregătindu-se pentru cursa din 2012.

Potrivit BBC, una dintre principalele probleme cu care se va confrunta Romney este că, în perioada în care a fost guvernator de Massachusetts, a introdus un tip de asigurare medicală obligatorie, foarte asemănătoare celei prevăzute prin reformele lui Obama, criticate vehement de majoritatea republicanilor.

În plus, are reputaţia unei persoane care se răzgândeşte cu uşurinţă - trecând de la poziţia de republican relativ liberal la cea de conservator dur.

O altă chestiune delicată este religia sa. Romney este mormon şi, deşi acest lucru nu îi deranjează pe majoritatea republicanilor, reprezintă o problemă pentru unii creştini evanghelişti.

Pe lângă Romney, principalii republicani care şi-au anunţat candidatura sunt fostul preşedinte al Camerei Reprezentanţilor Newt Gingrich şi fostul guvernator de Minnestona Tim Pawlenty.
Categorie articol: 

Comentarii