Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN. Erupe sau nu erupe? Autorităţile din Islanda au evacuat împrejurimile celui mai mare vulcan de pe insulă

Protecţia Civilă islandeză a anunţat miercuri că a încheiat evacuarea zonei vulcanului Bardarbunga, a cărui activitate creează în continuare îngrijorare cu privire la o posibilă erupţie, relatează Mediafax. Autorităţile au declarat pentru AFP că această operaţiune, care vizează regiunea din nordul acestui vulcan imens, acoperit de cel mai mare gheţar din ţară - Vatnajökull - s-a încheiat către ora locală 3.00 (6.00, ora României). În regiunea vizată, foarte sălbatică, nu există locuinţe, ci corturi şi locuri de campare pentru turişti şi vânători. Drumurile către această zonă au fost închise.
Unii cercetători consideră Vulcanul Bardarbunga destul de periculos, în cazul în care va intra în erupţie, el putând să perturbe traficul aerian în nordul Europei şi în regiunea Atlanticului de Nord prin emisii de cenuşă şi putând provoca pagube importante în Islanda, prin inundaţii, în urma topirii gheţii de către lavă. Însă această perspectivă a eruperii rămânea ipotetică miercuri, activitatea seismică fiind în general stabilă după patru zile de la momentul în care magma a început să intre în mişcare, sâmbătă.
Autorităţile susţin că este imposibil ca evoluţia vulcanului Bardarbunga, în zilele sau săptămânile următoare, să fie prezisă. "Experienţa ne arată că activitatea seismică poate continua o perioadă îndelungată, fără să se declanşeze o erupţie", potrivit Protecţiei Civile.
Like / Share

Comentarii