Mergi la conţinutul principal

EXTERN: Consiliul JAI dezbate aderarea României la Schengen, dar cel mai probabil nu va fixa o dată

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen este dezbătută joi în Consiliul European pentru Justiţie şi Afaceri Interne, dar cel mai probabil miniştrii nu vor stabili o dată, din cauza împotrivirii Olandei, care preferă să aştepte rapoartele pe justiţie din vară.

Potrivit RFI, mnistrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers, a informat miercuri Parlamentul de la Haga că el nu se va exprima asupra subiectului înainte de luna iulie, când este publicat raportul Comisiei Europene privind reforma justiţiei în România şi în Bulgaria.

Şi EUobserver scrie că miniştrii de justiţie şi interne vor amâna probabil, joi, decizia cu privire la aderarea României şi Bulgariei la Schengen până în septembrie, din cauza obiecţiilor unor ţări cu privire la rezultatele din lupta împtriva corupţiei. "Vrem să aşteptăm mai întâi raportul Comisiei UE despre acţiunea celor două ţări în lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate. Acest raport va apărea în iulie, deci nu va fi luată nicio decizie referitoare la intrarea lor în Schengen înainte de această dată", a declarat pentru EUobserver un diplomat UE.

Potrivit publicaţiei, compromisul probabil la care se va ajunge va fi de a amâna până la toamnă indicarea unei date de aderare, timp în care şi "controalele temporare" la graniţele UE vor fi permise în mai multe cazuri, ceea ce e de natură să mai liniştească temerile scepticilor.

Consiliul JAI, care intervine după ce în ajun Parlamentul European şi-a dat avizul favorabil în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen, va confirma gradul bun de pregătire tehnică al României şi al Bulgariei pentru aderarea la spaţiul Schengen, dar lucrurile se vor opri aici. Parlamentul European are în această chestiune doar un rol consultativ, forul decizional este Consiliul JAI, care nu este obligat să ţină cont de recomandările europarlamentarilor. Votul din PE este însă un factor de presiune politică.

Proiectul de concluzii redactat de preşedinţia ungară a Consiliului UE fixează şi o dată pentru revenirea asupra acestui dosar, anume luna septembrie, sub preşedinţie poloneză a UE, dar, potrivit RFI, aici apare o problemă, întrucât pentru unele state membre ale UE, simplele criterii tehnice nu sunt suficiente pentru această aderare. Statele reticente doresc să adauge aici considerente politice care ţin de reforma justiţiei şi combaterea corupţiei. Franţa, Germania, Finlanda şi altele se arată critice, iar Olanda ar putea chiar bloca adoptarea acestor concluzii ministeriale. Haga nu doreşte ca luna septembrie să fie menţionată drept momentul posibil la care miniştrii vor decide data aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, relatează RFI.

La rândul său, agenţia DPA scrie, citând diplomaţi, că României şi Bulgariei li se va spune de către partenerii lor din Uniunea Europeană că nu se pot alătura încă zonei de liberă circulaţie Schengen, deşi au îndeplinit criteriile tehnice pentru această aderare.

Miniştrii "vor amâna discutarea chestiunii pentru o dată ulterioară, cel târziu în septembrie, şi nu vor lua nicio decizie", a declarat un diplomat pentru DPA citând din proiectul de declaraţie.

Diplomatul a subliniat că celor două ţări nu li se va "un cec în alb" şi a enumerat câteva state - Germania, Franţa, Olanda, Suedia, Finlanda şi Belgia - care au vrut să vadă mai întâi raportul anual al Comisiei Europene, din iulie, privitor la progresele din refoma justiţiei. "Dacă raportul confirmă evoluţii pozitive (...), statele membre vor fi mai favorabile în ceea ce priveşte începerea unui proces care să ducă la ridicarea graniţelor interne", a declarat diplomatul cu care a stat de vorbă DPA.

O altă sursă UE a declarat agenţiei germane de ştiri că fie şi în cazul în care se va lua decizia politică favorabilă în septembrie, aderarea României şi Bulgariei la Schengen probabil nu va avea loc mai devreme de "primăvara lui 2012".

Ezitările în ceea ce priveşte România şi Bulgaria au fost intensificate de creşterea tensiunilor între cei 25 de membri ai spaţiului Schengen în legătură cu modul în care sunt gestionate fluxurile de imigranţi din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, scrie DPA.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro