Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

EXTERN: Consecinţe serioase pentru relaţiile Ucraina-UE, după condamnarea lui Timoşenko, spune CE

Decizia instanţei din Kiev de a o condamna pe Iulia Timoşenko la şapte ani de închisoare ar putea avea consecinţe serioase asupra relaţiilor Ucrainei cu UE, a declarat purtătorul de cuvânt al CE, Maja Kocjancic.

"Riscă să apară consecinţe foarte grave pentru relaţiile dintre UE şi Ucraina, mai ales în privinţa încheierii unui Acord de asociere, în privinţa dialogului nostru politic şi cooperării pe un plan mai amplu", a spus ea.

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, unul dintre liderii opoziţiei, condamnată marţi la şapte ani de detenţie pentru abuz de putere, va trebui să plătească şi despăgubiri de 189 milioane de dolari către Naftogaz, pentru pierderile suferite.

Judecătorul Rodion Kireev a conchis că Timoşenko, unul dintre liderii Revoluţiei portocalii din fosta republică sovietică, şi-a depăşit prerogativele pentru că a semnat un contract de livrare a gazului cu Rusia, în 2009, fără aprobarea guvernului pe care îl conducea.

Timoşenko a anunţat că va contesta verdictul şi i-a spus judecătorului, în timp ce acesta citea verdictul, că "ia libertatea Ucrainei". Magistratul nu i-a dat atenţie şi a continuat să citească. "Verdicutl nu mă va opri", a adăugat ea.

Timoşenko a precizat că va cere Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) să îi "apere onoarea" şi să decidă dacă procesul şi condamnarea sa reprezintă o răzbunare din partea preşedintelui Viktor Ianukovici.

Şi avocatul lui Timoşenko a anunţat că aceasta va face apel la verdict. "Sperăm că astăzi (marţi - n.r.) vom primi permisiune judiciară şi, în următoarele zile, vom face apel", a dat asigurări avocatul Iuri Suhov. "Verdictul dat de judecătorul Kireev este, bineînţeles, o pagină ruşinoasă în istoria justiţiei ucrainene. Această decizie a unei instanţe a criminalizat acţiunile şi deciziile politice ale lui Timoşenko", a adăugat el, precizând că este rezultatul unei interferenţe.
Categorie articol: 

Comentarii